Prethodni članak
Sljedeći članak

Ovog petka Noć muzeja diljem Zagorja: Čekaju vas štrukli, slike, igračke, knjige...


Hrvatsko muzejsko društvo u prosincu je pozvalo sve muzeje, galerije i druge baštinske ustanove da se pridruže najvećoj muzejskoj manifestaciji – Noći muzeja. Održat će se u petak, 27. siječnja, od 18 do sat iza ponoći. Tema ovogodišnje 18. Noći muzeja je „Muzeji su važni“.

Organizator, Hrvatsko muzejsko društvo, utemeljeno je sa svrhom razvitka i unapređenja muzejske djelatnosti te okupljanja stručnih muzejskih djelatnika. Prva manifestacija o kojoj je riječ organizirana je 2005. godine, kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Dvije godine poslije prerasla je u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova, a prema dostupnim podacima posjetitelja je bilo više od 70.000. Kako kažu organizatori, danas je Noć muzeja manifestacija kojom se nastoji ostvariti jedan od osnovnih strateških ciljeva Hrvatskog muzejskog društva, a to je provođenje aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao nezaobilaznog dionika u održivom razvoju turizma.

Bogatstvo programa u Pregradi i Radoboju

Od samoga početka u manifestaciju su uključeni i sudionici iz Krapinsko-zagorske županije. - Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja od 2010. godine. Ovogodišnji program počet će u 18 sati u galeriji muzeja, gdje će biti otvorena izložba slika pod nazivom "4 elementa" akademske umjetnice Maje Vukine Bogović. Bit će izložene slike nastale tijekom prošle godine, rađene u tehnici akrila i krede na papiru. Motivi predstavljeni na slikama su bikovi, morska dubina, zagorski pejzaž i aktovi. U glazbenom dijelu programa nastupit će kvartet flauta - četiri učenice Glazbene škole Pregrada. U 20 sati u galeriji muzeja posjetitelje očekuje koncert za flautu i harfu kojeg će izvesti "Duo Poco Piu", akademske glazbenice Gorana Tomašić Šragalj na flauti i Biserka Krčelić na harfi. Izvodit će  popularne skladbe iz razdoblja renesanse, baroka i klasike te zabavne skladbe latino ritmova. Tijekom trajanja ovogodišnje manifestacije, od 18 do 22 sata, svi zainteresirani posjetitelji moći će se zabaviti uz društvene igre u čitaoničkom prostoru Gradske knjižnice Pregrada. I dakako, posjet svim zbirkama stalnog postava ( Numizmatička, Zbirka rudarstva i geologije i Ljekarnička zbirka Thierry)  bit će besplatan za sve posjetitelje – kaže dr.sc. Davor Špoljar, ravnatelj Muzeja u Pregradi.

Zanimljivo će biti i u Radoboju, u kojemu ravnateljica Muzeja Radboa, Ivana Hazulin Pospiš, najavljuje početak manifestacije u 17 sati predavanjem „Veze rudnika i povijesti limene glazbe u Radoboju“. Slijedit će nastup Puhačkog orkestra Radboa, a u 17,45 bit će, u Hiži vinove loze, otvorenje izložbe „Rudarstvo i fosilna građa Radoboja“ . Kako u Radoboju postoji i „Hiža štrukli“, od 18 do 19 sati u njoj će se održati radionica za djecu s temom „Priprema zagorskih štrukli“.

Likovne radionice

U ovogodišnju „Noć muzeja“ uključuju se i galerije. Tako će se u Galeriji grada Krapine od 18 do 21 sat održavati likovna radionica pod nazivom „Motivi artefakata iz Arheološke zbirke Starog grada Krapine“,  uz 830-tu obljetnicu prvog pisanog spominjanja grada Krapine. Voditeljica radionice bit će  akademska slikarica, dr. art. Mirjana Drempetić Hanžić. Zbog ograničenog broja polaznika potrebna je prijava sudjelovanja na e-mail: [email protected]  ili telefon  049 370 810.

Gradska galerija Zabok

Obilježavanje Noći muzeja već osmu godinu Gradska galerija Zabok organizira u suradnji sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću i Pučkim otvorenim učilištem,  pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije. Program će početi već u 11 sati održavanjem tematske likovne radionice „Optička igra“, Učenici, osnovnoškolci i srednjoškolci, imaju priliku surađivati i razmijeniti iskustva te kroz kreativno likovno izražavanje uvažavati različitosti, njegovati toleranciju, stvarati pozitivno iskustveno ozračje i osjećaj pripadnosti u zajedničkom druženju tijekom stvaranja likovnih uradaka, kaže voditeljica , profesorica likovne kulture Nikolina Ptičar . U 13 sati predviđena je izložba „Grafička igra“. Riječ je o projektu koji uključuje sve škole primijenjene umjetnosti i dizajna , te one koje u svojoj nastavi imaju predmet grafičkih tehnika. U 14 sati počet će  panel rasprava o temi " Škola i muzeji (galerije) - sukreatori u procesu očuvanja materijalne i nematerijalne baštine u kontekstu razvoja kulturno-kreativnih industrija i gospodarskog napretka regije".  Moderatorica će biti Marta Čaržavec. Prema usvojenom programu u večernjim satima nema drugih sadržaja.

Monografija o jubileju „Zlatarske palete“

Stalni sudionik Noći muzeja je i Galerija izvorne umjetnosti u Zlataru, u kojoj će, uz izložbu radova članova Udruge likovnih umjetnika „Zlatarska paleta“, biti predstavljena monografija „Srebrna zlatarska paleta“, tiskana o 25. obljetnici djelovanja Udruge čiji članovi svojim stvaralaštvom već gotovo tri desetljeća obogaćuju likovni život Zlatara. Glavna je urednica Zvjezdana Jembrih, redovita profesorica na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, inače rođena Zlatarščanka i aktivna članica Udruge.Za glazbeno raspoloženje pobrinut će se Ženska vokalna skupina DORA KPD-a Zlatarjeve, pod vodstvom Jasminke Krušelj.

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook