Prethodni članak
Sljedeći članak

Otvorenje izložbe “S onustran Medvednice: Vesna Parun” i “Balade Vesne Parun”


U četvrtak, 20. lipnja 2024. godine, u Dvoru Veliki Tabor otvorena je dvostruka izložba o hrvatskoj pjesnikinji i prevoditeljici Vesni Parun - izložba Muzeja seljačkih buna “S onustran Medvednice: Vesna Parun” i gostujuća izložba Muzeja Prigorja “Balade Vesne Parun”.

Prisutne je na otvorenju prvo pozdravio kustos Dvora Veliki Tabor, Paul Lekaj, a zatim su riječ preuzele autorice izložbe profesorica muzeologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Žarka Vujić, muzejska savjetnica i voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec i ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle.

Izložba “S onustran Medvednice: Vesna Parun” govori o vezi Vesne Parun s Hrvatskim zagorjem i otkriva zašto je upravo taj kraj smatrala svojim trećim zavičajem. Godine 1979. sudbonosni susreti s pjesnikom Božidarom Brezinščakom Bagolom te prosjakinjom Magdicom pokrenuli su pjesnikinjo dublje osobno, ali i stvaralačko povezivanje s Hrvatskim Zagorjem. Izložba donosi i bogat književni te likovni opus koje je Parun ostvarila u hotelu i bolnici u Stubičkim Toplicama gdje je s prekidima boravila do smrti 2010. godine.

Muzej Prigorja je izložbu “Balade Vesne Parun” pripremio 2020. godine. Ova izložba govori pak o vezi Vesne Parun sa Sesvetama, naseljem u kojem je živjela s obitelji tijekom Drugog svjetskog rata i poraća kada je njezin otac radio kao činovnik u zgradi u kojoj je danas smješten Muzej Prigorja. Javnosti je predstavljeno i manje poznato književničino likovno stvaralaštvo te osobni predmeti koje je Muzej otkupio od njena prijatelja Branka Pejnovića.

Organizatori zahavljuju svima na dolasku!

Izložba se može pogledati do kraja rujna 2024. godine.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook