Prethodni članak
Sljedeći članak

Obilježava se Međunarodni dan sestrinstva: Pogledajte virtualnu izložbu u Srednjoj školi Bedekovčina

Izložba 'Povijest sestrinstva kroz likovni izričaj' se može pogledati od 10. do 16. svibnja na stranici SŠ Bedekovčina


Međunarodni dan sestrinstva obilježava se 12. svibnja, na rođendan Florence Nightingale, engleske medicinske sestre koja se smatra utemeljiteljicom modernog sestrinstva. Florence Nightingale rođena je 1820. godine u Firenci. U ranoj mladosti pokazivala je zanimanje za pružanjem skrbi za bolesnika. Prepoznatljivost je stekla tijekom Krimskog rata, organizirajući zdravstvenu njegu za ranjene vojnike i provodeći obuku medicinskih sestara. Osnivanjem, prve škole za medicinske sestre, 1840. godine u Londonu, Florence Nightingale je postavila temelje profesionalne njege.

Razvoj organiziranog sestrinstva u Hrvatskoj započeo je 20-tih godina 20. stoljeća, u vrijeme kada je Hrvatskom harala tuberkuloza. Obzirom na sve veći broj bolesnika oboljelih od tuberkuloze, te sve veću potrebu za educiranim osobljem, 1921. godine je u Zagrebu otvorena Škola za sestre pomoćnice.

Kasnije su se, po uzoru, na nju diljem Hrvatske otvarale škole za medicinske sestre. Obrazovanje medicinskih sestara u Krapinsko zagorskoj županije započelo je 1992. godine u Srednjoj školi Bedekovčina, te su učenici tada prvi put dobili mogućnost završetka obrazovanja za zanimanje medicinska sestra/ medicinski tehničar unutar Županije.

Kroz ovih 100 godina hrvatsko sestrinstvo obilježili su usponi i padovi. Između 1927. i 1929. godine osnovana je prva sestrinska nacionalna udruga, danas poznata pod nazivom Hrvatska udruga medicinskih sestara. 1991. godine osnovan je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, a 2003. godine osnovana je i Hrvatska komora medicinskih sestara. Uz njih, su se osnovale i brojne stručne udruge, promijenilo se obrazovanje medicinskih sestara te su medicinske sestre dobile mogućnost završavanja poslijediplomskog doktorskog studija.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva važno se prisjetiti razvoja sestrinstva kod nas, a i u svijetu. Kako bi dočarali sestrinsku povijest učenici 3. i 5. Ma razreda Srednje škole su pod mentorstvom Božice Jurinec, mag. med.techn. su u suradnji s Društvom za povijest sestrinstva Hrvatske udruge medicinskih sestara pripremili na Emaze platformi virtualnu izložbu Povijest sestrinstva kroz likovni izražaj. Izložba se može pogledati od 10. do 16. svibnja na stranici Srednje škole Bedekovčina.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

IZVANREDNE OBAVIJESTI:  -životinja (uočena je srna) na čvoru VARAŽDINSKE TOPLICE. Molimo korisnike za dodatan oprez.  -životinja (uočen je pas) na autocesti A1 ispred odmorišta ZIR. Molimo korisnike za dodatan oprez.  Zbog vjetra d...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program