Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVO DOGAĐANJE: U Velikom Taboru održat će se Lutkarski festival

Na programu su radionice, žongleri, lutkarske predstave i videomapping


U subotu, 29. svibnja u Dvoru Veliki Tabor održat će se Lutkarski festival u organizaciji Dvora, odnosno Muzeja Hrvatskog zagorja.

Program koji se odvija u sklopu projekta Living castles, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg Slovenija - Hrvatska, počinje u 17 sati.

Održat će se lutkarske predstave, žonglerski nastupi, interaktivne muzejsko – edukativne radionice te dva videomappinga Living Tabor i Legenda o Veroniki Desinićkoj, a usput možete pogledati i nekoliko izložbi koje su trenutno u Dvoru postavljene.

 U ovom kasnosrednjovjekovnom plemićkom gradu gdje će se održavati lutkarske predstave, žonglerski nastupi, interaktivne muzejsko-edukativne radionice i na kraju 2 videomappinga Living Tabor  i Legenda o Veroniki Desinićkoj. U Dvoru Veliki Tabor mogu se  pogledati i izložbe: Zbirka, a ne zbrka /Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka, Veliki Tabor u svjetlu otkrića, Tajanstvena gotika, Veliki Tabor i kapela svetog Ivana, Hladno oružje iz kulturno-povijesne zbirke Dvora Veliki Tabor, Obitelj Kavanagh-Ballyane iz malog Tabora Nedužni, a krivi i Lupinizam.

 Dvor Veliki Tabor sa svojim renesansnim kulama na vrhu Huma Košničkog pokraj Desinića predstavlja jedan od prepoznatljivih kulturnih identiteta Hrvatskog zagorja. Uz Veliki Tabor vezane su legende i priče koje su se prenosile s koljena na koljeno i danas čine vrijednu nematerijalnu baštinu koja pridonosi prepoznatljivosti staroga grada. Živa nematerijalna baština isprepletena je s vrijednom materijalnom baštinom.

Dvor Veliki Tabor kroz svoje godišnje programe radi na očuvanju i prezentaciji usmene predaje o Veroniki Desinićkoj te na  podizanju svijesti i njenoj promociji u suradnji s brojnim vanjskim suradnicima. Time nastojimo osigurati dostupnost nematerijalnog dobra javnosti te njeno prenošenje i njegovanje u izvornoj i drugim sredinama. Kroz mnoge naše akcije osiguravamo održivost, promociju, zaštitu te prenošenje tradicije na mlađe generacije.

Našim se nastojanjem 2014. godine usmena predaja o Veroniki Desinićkoj  uvrstila u Registar kulturnih dobara RH – Listu zaštićenih kulturnih dobara, čime je utvrđeno da predaja o Veroniki Desinićkoj ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

U Dvoru Veliki Tabor može se pogledati izložba Legenda o Veroniki Desinićkoj – riječju i slikom koja nas upoznaje s umjetnicima koje je inspirirala ova Legenda. 

U okviru izložbe Tajanstvena gotika – Dvor Veliki Tabor i kapela sv. Ivana (2012.) predstavljene su kasnogotičke zidne slike iz kapele sv. Ivana, na susjednom brijegu , kapele,  koju je, pretpostavlja se  dao sagraditi i oslikati  upravo Fridrik II Celjski u spomen na Veroniku ali i u znak zahvalnosti crkvi za ozakonjenje njihovog vanbračnog sina Ivana.

Realizirano je nekoliko muzejsko-edukativnih radionica za djecu s temom Veronike Desinićke (Veronika memory), Zbornik dječjih likovnih  radova s istom temom  (u suradnji s osnovnim školama), snimljena je radio – emisija Zagorska ruža. Veronika i Fridrik inspirirali su i srednjovjekovno putujuće kazalište koje djeluje u Velikom Taboru – IOCULATORE koji izvode lutkarsku predstavu Veronika Desinićka.

Zajedno s Pokrajinskim muzejom Celje realizirana je 2018. izložba u Celju Veronika Deseniška v slovensko-hrvaškem spominu.

U okviru EU projekta Living castles realizirali smo 3D video mapping Legenda o Veroniki Desinićkoj koji se u večernjim satima projicira na zidove Dvora Veliki Tabor.

U tijeku je provođenje projekta “p.s Pokreni solidarnost – Europsko izdanje”, u kojem sudjeluje preko 150.000 učenika iz Španjolske, Poljske, Francuske, Italije, Slovenije i Hrvatske. U projekt su uključeni i Osnovna škola Đure Prejca iz Desinića i Dvor Veliki Tabor – uključujući lokalno u Europski kontekst – progovara se o položaju žena kroz generacije, u što je, naravno, uključena i Veronika Desinićka. Više o ovom projektu moći ćete saznati na Lutkarskom festivalu.

Posljednja u nizu aktivnosti je Aplikacija za mobitel, izrađena u okviru 26. EMA-e, Edukativne muzejske akcije 2021. (Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva). Uz pomoć ove aplikacije moći ćete se upoznati s „Legendama i pričama iz Dvora Veliki Tabor“ a biti će predstavljena i promovirana u okviru Lutkarskog festivala.

Program se odvija u sklopu projekta LIVING CASTLES koji se provodi u okviru Programa suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska, a financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Zbog prometne nesreće na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Zagvozd i Ravča na 446km+800m u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 40km/h jednim trakom. Pozivamo korisnike na oprez! Zbog prometne nesreće na autocesti A6 ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program