Prethodni članak
Sljedeći članak

NOĆ MUZEJA: Svi muzeji svoje će izložbene prostore otvoriti do kasno u noć, donosimo vodič

Noć muzeja se ove godine obilježava u petak 1. veljače

  • foto: arhiva

    foto: arhiva


Muzeji Hrvatskog zagorja i ove će godine biti aktivnim sudionicima Noći muzeja, kulturnog događaja kojeg, početkom godine, organizira Hrvatsko muzejsko društvo već 11 godina.

Svih pet ustrojbenih jedinica MHZ-a (Dvor Veliki Tabor, Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej seljačkih buna, Galerija i Studio Antuna Augustinčića, te Muzej Staro selo Kumrovec) imat će svoje muzejske i druge izložbene prostore otvorene do kasno u noć, a ulaz potencijalnim posjetiteljima bit će slobodan. Također, shodno temi ovogodišnje Noći muzeja, a koja je „Inovacije i digitalna budućnost“, pripremaju se i atraktivni programi za posjetitelje. Većina programa bit će usmjerena prema namjeri predstavljanja publici iskustava u primjeni digitalne tehnologije u raduinstitucija, te upotrebi iste kako bi se i virtualno približila muzejska i vlastita budućnost.

Suvremene tehnologije omogućavaju inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike. Uz pomoć mobilnih aplikacija i virtualnih obilazaka dostupnost muzejskih zbirki i postava, događanja i edukativnih sadržaja je veća, a primjena digitalnih tehnologija otvorila je neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije baštine. Osim toga, uvođenjem suvremenih tehnologija muzeji su postali atraktivni, a broj posjetitelja znatno veći. - Zanima li vas kakve digitalne sadržaje nude Muzeji Hrvatskog zagorja i kakva im je budućnost u tom smislu, obiđite 2. veljače 2019. svaki pojedinačni muzej. Vremena ćete imati dovoljno. Noć muzeja trajat će od 18:00 do 01:00 sat – poručuju organizatori.

Brojni sadržaji tijekom Noći muzeja u Krapini

Noć muzeja i ove će se godine održati u Galeriji grada Krapine u petak 1. veljače, od 19 do 23 sata. Kako je tema ovogodišnje noći muzeja 'Inovacije i digitalna budućnost, POU Krapina i Galerija pripremaju prezentaciju projekta 'Crna kraljica'. Od 19 do 20 sati predavanje uz projekciju o legendi o Čegu, Lehu i Mehu održat će Dragutin Kozina, od 20 do 21 sat na redu je, također uz projekciju, prezentacija projekta 'Crna kraljica' koju će održati arhitekt Tomislav Vreš iz Arhitektonskog ureda MVA/mikelić vreš arhitekti iz Zagreba, a projekcija i prezentacija projekta 'Crna kraljica 1,2,3' održat će se od 21 do 23 sata. Ulaz je za posjetitelje slobodan.

Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca omogućit će besplatan ulaz svim posjetiteljima od 18 do 24 sata. Uz obilazak stalnog postava posjetitelji će imati priliku razgledati gostujuću izložbu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja "Savršenstvo evolucije - RAZOTKRIVANJE" te predmete prve digitalizirane zbirke krapinskog muzeja - Zbirke eksperimentalne arheologije. Uz prigodnu prodaju suvenira, dijeliti će se i besplatne muzejske publikacije. Ulaznice nije potrebno rezervirati, a u slučaju velikih gužvi molimo za strpljenje – poručuju iz Muzeja.

Muzej oldtimera Presečki

I Muzej oldtimera Presečki uključuje se u Noć muzeja. Svojim posjetiteljima, osim osnovnih izložaka, raznoraznih starodobnih vozila, motora, bicikala popraćenim brojnim edukativnim sadržajima s izloženim tematskim fotografijama, nudi istinski doživljaj uvida u iskustva restauracije starodobnih vozila. Tako će se posjetiteljima predstaviti restauratorski radovi izvedeni na vozilu Mercedes SL 190 iz 1957. godine, ujedno će imati priliku razgledati navedeno vozilo u samom procesu restauracije, radionicu i upoznati se s radovima u praksi. To je prilika za upoznavanjem povijesti, dostignuća restauratorskih tehnika u sadašnjosti i svrhe očuvanja takvih vozila za budućnost.

- Ovaj jedinstveni događaj upotpunit će se interaktivnim istraživanjem povijesti Packard sedan vozila iz 1937.g., neposrednim doživljajem autentičnih povijesnih (nerestauriranih) vozila u sadašnjosti i drugih u stalnom postavu te naravno vozila koja se tek nalaze na pragu ulaska u svijet oldtimera i za koja brinemo da budu povijest u budućnosti – poručuju iz Muzeja. Manifestacija počinje u 18 sati, a završava u ponoć. Tijekom Noći bit će organizirano nekoliko vožnja oldtimer autobusom od Muzeja oldtimera Presečki do Muzeja neandertalaca na Hušnjakovom za zainteresirane posjetitelje.

Bogat program Muzeja Staro selo

Muzej Staro selo Kumrovec pripremilo je zanimljiv program za ovogodišnju Noć muzeja. Program počinje u Nižoj kumrovečkoj pučkoj školi koncertom Glazbene škole Pregrada u 18 sati, a od 18.30 do 19 sati trajat će predavanje 'Povijesni kontekst narodnih nošnji' profesora Branka Čička dok u 19.30 sati počinje koncert Gorane Tomašić Šragalj na flauti i Slavena Špoljarića na gitari. Od 18 do 22 sata moći će se razgledati postav Muzeja Staro selo uz projekciju filma 'Tradicijski obrti i vještine Krapinsko – zagorske županije' na otvorenom te interaktivnu radionicu iz koje će nastati izložba fotografija.

Brojna događanja i u zabočkoj galeriji

Vizualni projekt povodom Noći muzeja 2019. koji već 4. godinu organizira Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i Pučko otvoreno učilište Zabok pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka. Tako će se u Velikoj galeriji grada Zaboka i ove godine održati brojna događanja. Od 16 do 17 sati održavat će se likovne radionice ŠUDIGO – a, od 17 do 22 sata slijedi izložba „TAJNE DVORACA“ u likovnom stvaralaštvu djece i mladih, a od 19.30 do 21 sat akademska slikarica i grafičarka Maja Vukina Bogović održat će art radionice za djecu.

Dvor Veliki Tabor

Dvor Veliki Tabor od 18 sati priprema predavanje muzejske savjetnice Goranke Horjan i više kustosice dr. sc. Ivane Škiljan na temu “Novi stalni postav Dvora Veliki Tabor – inovacije u prezentaciji poznate teme”, a od 18.45 na redu je glazbeni nastup Gabriele Nežmahen, učenice Srednje glazbene škole u Pregradi. Posjetitelji mogu razgledati Dvor od 19 sati uz stručno vodstvo, a u 19.45 ponovno će nastupiti Gabriela Nežmahen. Od 20 do 21 sat gosti će uživati u jazz koncertu Sandre Halužan i Joea Kaplowitza. Stručno vodstvo kroz izložbe organizira se od 21 do 22 sata.

Zlatarski Carevi u Noći muzeja

Noć muzeja, 1. veljače, u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti bit će obilježena upoznavanjem sa zlatarskom plemenitaškom obitelji Car, kojoj je pripadao i Bogumil, autor zidnih slika u Sokolani čija je obnova u tijeku.

- Primjenom digitalne tehnologije (virtualnom šetnjom) današnjem čovjeku želimo približiti svijet u kojemu su živjeli Bogumil Car i njegovi predci. Ponajprije ćemo istaknuti i podsjetiti na freske koje je Bogumil Car radio u Sokolskom domu u Zlataru, za koje mjerodavna literatura spominje da su uništene, što nije točno - kaže Vesna Jelić, ravnateljica Gradske knjižnice Krapina koja će u Zlataru predstaviti temu i upoznati Zlatarščane sa slikarom koji je slikao u akvarelu i gvašu primorske, istarske i dalmatinske krajolike, radio grafiku, a cijelog se života bavio karikaturom.

Rođen je u Zagrebu 1891. godine. Poslije Drugog svjetskog rata nastavio je raditi na gimnazijama sve do umirovljenja 1954. godine kada se za stalno nastanio u Rovinju, gdje je i umro 1969. godine. Obitelji Car pripada i Janko, autor drame „Ljubav i zloba“, nastale u ilirsko doba, koju je za scensko izvođenje preradio Dimitar Demetar i tako stvorio libreto za prvu hrvatsku operu „Ljubav i zloba“ Vatroslava Lisinskog. A Bogumilov otac Đuro bio je znanstvenik i biolog, koji je tvrdio da u Jadranskom moru ima nafte zbog tisuće i tisuće morskih račića. U Noć muzeja uključuje se i zlatarska Osnovna škola Ante Kovačića, čiji će stručni suradnik knjižničar, Denis Vincek, govoriti kako se e-dnevnikom koriste učitelji, učenici i njihovi roditelji, kako se koriste tabletom i pametnom pločom i prikazat će istraživanje o kulturnoj baštini, što su obradili u digitaliziranom obliku. Početak je u 19 sati.

Noć muzeja '19. u Muzeju grada Pregrade : Profesor Baltazar, jazz koncert, roboti i saksofon

Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina već dugi niz godina sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja pa će tako biti i ove godine, u petak 1. veljače kada će se ova manifestacija održati u muzejima diljem zemlje. Ovogodišnja tema manifestacije je „Muzeji: inovacije i digitalna budućnost“ stoga će Muzej grada Pregrade obilježiti Noć muzeja zanimljivim događanjima na temu inovacija, namijenjenim svim dobnim skupinama posjetitelja. Sva događanja odvijaju se u zgradi Muzeja i Gradske knjižnice na Trgu Gospe Kunagorske 3 u Pregradi.

Profesor Baltazar

Program će započeti u Galeriji Muzeja u 17 sati uz nekoliko projekcija epizoda kultnog animiranog filma Profesor Baltazar, a inspirativni crtići na temu inovacija namijenjeni su našim najmlađima. U 18 sati ljubitelji glazbe moći će u Galeriji Muzeja uživati u jazz koncertu i demonstracijama pod nazivom „Saksofon i elektronika“, koje će izvesti prof. Aljoša Mutić s pratnjom. S obzirom da se u Pregradi inovativnost potiče i u odgojno-obrazovnim ustanovama, svoje će robote u prostoru Gradske knjižnice Pregrada od 19 sati predstavljati učenici Osnovne škole Janka Leskovara. Od 20 do 22 sata na rasporedu je Sajam inovacija, na kojem će najinovativnije tvrtke s područja Krapinsko-zagorske županije predstavljati svoje poslovanje putem kratkih prezentacija u Galeriji Muzeja te sa svojih informativnih pultova informirati sve zainteresirane posjetitelje o svojim djelatnostima.

Obilazak stalnog postava

Program će se tradicionalno završiti uz organizirano stručno vodstvo od 22 do 23 sata, kojim će ravnatelj Muzeja Davor Špoljar povesti sve zainteresirane posjetitelje u obilazak stalnog postava. Muzej će tijekom Noći muzeja biti otvoren od 17 sati do ponoći, a ulaz na sva događanja je slobodan. Svi zainteresirani moći će besplatno obići stalni postav koji se sastoji od numizmatičke zbirke, zbirke rudarstva i geologije i ljekarničke zbirke Thierry, a u Galeriji Muzeja nalazi se privremena izložba „Žičara Lupinjak - Ugljenokop Pregrada“, koju je moguće posjetiti do 4. travnja 2019.

Dvorac obitelji Keglević po prvi puta otvara vrata posjetiteljima

Noć muzeja u dvorcu obitelji Keglević organizira Općina Lobor u suradnji s Domom za odrasle osobe Lobor – grad. Tema ovogodišnje noći muzeji su Muzeji - Inovacije i digitalna budućnost. Od 18 sati počinje otvorenje Noći muzeja uz pucanje kubura Viteškog društva Svetog Križa kod Plavog doma u Markušbrijegu. Od 18.10 sati na porti Doma Loborgrad goste dočekuju grof i grofica Keglević. Od 18.30 sati počinje dječja radionica u prizemlju dvorca u raznim likovnim tehnikama u dvije grupe. Od 18.30 počinje i glazbena točka u salonu dvorca na katu, u 18.35 do 19 sati počinje i digitalna radionica OŠ F. Horvata Kiša Lobor. Od 19.20 sati počinju dvorski plesovi Povijesno plesne udruge Kontea, od 19.25 do 20 sati pub kvizovi o povijesti Lobora, baroka i zagorskih dvoraca. Od 20 sati posjetitelje očekuje Scenska minijatura princeza Luis u Lobogradu u izvedbi KUD-a Lobor. Od 20.20 počinje digitalna radionica učenika SŠ Zlatar. Ljubavna legenda o Karolini i Antunu u kojoj sudjeluju Zbor Mladih Majke Božje Bistričke počinje od 20.45. U 21.50 nastavlja se pub kviz, a od 22.3o dvorski plesovi, a tokom cijele večeri i glazbene točke.

Dvorac je za posjetitelje otvoren do 01 sat. Svi posjetitelji imaju mogućnost obilaska izložbenog dijela dvorca i kapelice, doživjeti život grofa i grofice Keglević u dvorcu Lobograd, uz čaj i barokne kolačiće.

- U Noći muzeja u 2019. godini općina Lobor i Dom za odrasle osobe Lobor - grad otvaraju vrata dvorca obitelji Keglević za sve posjetitelje. Ponosna sam i ovom prilikom zahvaljujem na suradnji ravnateljici Doma Lobor - grad Darinki Sviben koja je izašla u susret te zajedno sa svojim stručnim timom omogućila da se Noć muzeja održi u dvorcu. Svi će naši mještani imati mogućnost upoznati se s bogatom kulturno povijesnom baštinom koju Lobor ima. Očekuju vas kultura i povijest našeg kraja, barokni ples, pub-kviz i pregršt radionica i igraonica za djecu i mlade i sve one koji se tako osjećaju – rekla je načelnica Ljubica Jembrih.

Noć muzeja u Radoboju

18:00-18:30 h nastup Radobojskih mažoretkinja

Noć muzeja 2018. započeti će tradicionalnim plesnim nastupom Radobojskih mažoretkinja. Već treću godinu zaredom od kada Muzej Radboa obilježava ovu manifestaciju prate ju i naše Radobojske mažoretkinje.

18:30-19:30 h Inovacije i demonstracije digitalne tehnologije

Uvod u ovogodišnju temu manifestacije Noć muzeja 2019.; Muzeji-Inovacije i digitalna budućnost biti će usmjerena na moderne suvremene tehnologije koje su i biti će zastupljene u muzejima i drugim baštinskim ustanovama. U ovom dijelu programa upoznati ćemo se sa digitalizacijom u Muzeju Radboa i sa ostalim naprednim tehnologijama koje su doživljajne prirode namijenjene publici.
19:30-20:00 h Projekcija filmova u produkciji učenika i djelatnika OŠ Side Košutić Radoboj
U produkciji doživljajne prirode svakako su zastupljeni i filmovi koji će biti predstavljeni od strane učenika i njihovih mentora OŠ Side Košutić Radoboj.

20:00 h Otvorenje izložbe „Radobojski radioamaterizam“

Digitalizacija, prijenos informacija i mnoge druge tehnološke inovacije, sve su one imale svoj početak. Taj je početak vidljiv i u radioamaterizmu kao hobiju unutar tehničke kulture kojim se trenutno u svijetu bavi oko 6 milijuna ljudi! Kakav je bio početak digitalizacije i radioamaterizma možemo vidjeti izložbom „Radobojski radioamaterizam.“

U terminima od 18:00 do 24:00 h moći će se besplatno razgledati muzejski postav i doživjeti virtualna stvarnost putem VR naočala u MuzejuRadboa!

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Zbog prometne nesreće: -na autocesti A1 između čvora Ogulin i tunela Mala Kapela, kod odmorišta Modruš (101. km) u oba smjera promet teče jednim trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h. -na autocesti A3 kod odmorišta STARO PETROVO SELO u s...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program