Prethodni članak
Sljedeći članak

''Moj je živut igra reiči'' vrlo je vrijedna pjesnička zbirka koja čuva govor tuheljskoga kraja

U Tuhlju je jučer predstavljena zbirka pjesama pjesnikinje Mire Škvorc


Jučer su u Tuhlju ljubitelji pjesništva na lokalnom tuheljskom govoru mogli uživati u pjesničko-glazbenoj večeri. Predstavljanje zbirke pjesama „Moj je živut igra reiči“ poznate tuheljske pjesnikinje Mire Škvorc odvijalo se uz sudjelovanje uglednih gostiju prof. dr. sc. Đure Blažeke i dr. sc. Anite Celinić. Stihove je vrlo uvjerljivo interpretirao Zlatko Ilijaš, u glazbenom dijelu nastupio je Andrija Slaviček, dok je program vodio Davor Žažar.

Mira Škvorc uspješna je tuheljska pjesnikinja, a pjesme na standardnom i većinom kajkavskom jeziku objavljuje dugi niz godina u različitim časopisima. „Moj je živut igra reiči“ u izdanju Ogranka Matice Hrvatske u Čakovcu kruna je dosadašnje karijere 79-godišnje pjesnikinje. Predstavljanje ovog vrijednog, dugo očekivanog izdanja izazvalo je veliko zanimanje tuheljske publike pa se za svečanost promocije doslovce tražila stolica više.

„Ova zbirka udahnjuje novi život kajkavskom pjesništvu“

Naš znameniti jezikoslovac, koji između ostalog vrlo aktivno djeluje na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, Katedri za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu Odsjeka u Čakovcu prof. dr. sc. Đuro Blažeka predstavio je zbirku  „Moj je živut igra reiči“. Osvrnuo se na originalnost pjesničkog izričaja Mire Škvorc te dodao kako ova zbirka udahnjuje novi život često stereotipnom kajkavskom pjesništvu.

Dr. sc. Anita Celinić, istaknuta hrvatska jezikoslovka, kroatistica i dijalektologinja s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koja s Mirom Škvorc surađuje dugi niz godina, u svom se izlaganju osvrnula na govor tuheljskog kraja:

– Zahvaljujući projektu „Govori Hrvatskoga zagorja” na kojem je sudjelovala Mira Škvorc, prvi je put dijalektološki istraživan i zabilježen hrvatskom dijalektološkom transkripcijom mjesni govor Prosenika, kao predstavnik govora tuheljskoga područja – istaknula je važan doprinos Mire Škvorc istraživanju lokalnog govora dr. sc. Anita Celinić.

U pripremi je i druga autoričina zbirka pjesama

U ime župana Željka Kolara na objavljivanju zbirke pjesnikinji je čestitala Snježana Romić te istaknula važnost prenošenja materinjeg govora na mlađe generacije. Načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja, jedan od inicijatora cijelog događanja, također je čestitao pjesnikinji zaželjevši joj još puno pjesama i dobrog zdravlja. Prisutne je pozdravio i predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Klanjcu Vitomir Zamuda te najavio znanstveni skup posvećen znamenitom tuheljskom župniku Vjekoslavu Homotariću koji će se održati tijekom 12. mjeseca u Tuhlju.  Samozatajna umjetnica obratila se prisutnima, zahvalila na lijepoj promociji te najavila kako uskoro možemo očekivati objavljivanje i druge zbirke pjesama te zaradila gromoglasni pljesak okupljenih.

Pjesničku večer organizirali su Ogranak Matice Hrvatske u Klanjcu i Općina Tuhelj uz podršku OŠ Lijepa naša i DV Potočić Tuheljski koji su ovim događanjem ujedno obilježili i 620. godišnjicu prvog spomena imena mjesta Tuhelj. Druženje se nastavilo u neformalnom druženju okupljenih uz prigodni domjenak za koji se pobrinula Općina Tuhelj, a ljubitelji pjesništva na dar su dobili i svoj primjerak pjesničke zbirke uz potpis autorice Mire Škvorc kojoj želimo dobro zdravlje i još puno pjesama.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook