Prethodni članak
Sljedeći članak

Korona zasjenila otvorenje izložbe u zlatarskoj Galeriji

Zagrebačka slikarica Ludila Milica Biželj izlaže u Galeriji izvorne umjetnosti, izložba otvorena do 6. studenoga


Zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan - Pentek u petak je, u predvečerje, trebala u Galeriji izvorne umjetnosti otvoriti jubilarnu, 30. izložbu, ujedno i retrospektivnu, zagrebačke slikarice Ludmile Milice Biželj. Oko podneva javila je organizatoru da se nalazi u samoizolaciji i ta se vijest munjevito proširila Zlatarom. U samoizolaciji je i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela, dr. Mladen Krušelj. Zamjenik gradonačelnice opravdao se spriječenošću, kao i predsjednica Gradskoga vijeća, pa je čak bilo upitno hoće li izložba uopće biti otvorena. Vijest o samoizolaciji gradonačelnice i suradnika imala je odjek i na odaziv publike. Primjerice, iz ustanova čija je svrha djelovanja širenje kulture, predstavnika nije bilo. Srećom, hrabre članice Udruge žena, ravnatelj Osnovne škole Ante Kovačića, prof. Marijan Posarić sa suprugom Ninom te nekoliko stalnih posjetitelja izložbi, spasili su obraz Zlataru koji se voli dičiti polustoljetnom tradicijom svoje Galerije. A bilo je i gostiju iz Zagreba, tako da je, sve u svemu, to bio lijep likovni doživljaj. Pridonijelo mu je i dvoje glazbenika, sopranistica Margareta Mihalić, koju je glasovirski pratio Sven Brajković , student pete godine zagrebačke Muzičke akademije. Kad ja Margareta, dugogodišnja članica Zbora HRT-a i kćer naše ugledne operne prvakinje HNK , Blaženke Milić, na kraju svojega nastupa zapjevala „Falu“, slikarici su oči zasuzile. Naime, njezina 30. samostalna izložba upriličena je u Zlataru i u povodu njezina 85. rođendana. Što se tiče skupnih, Milica je izlagala na stotinjak.

Izloženim likovnim djelima predstavila je svoj slikarski razvitak. Od slikarskih tehnika opredijelila se za akvarel i ulja na platnu, a od crtačkih za lavirani tuš. Mnoga su ugledna likovna imena pisala o njezinu stvaralaštvu. Za svoja javna likovna istupanja odlučila se tek u kasnijim godina, dok nije stekla dovoljno samopouzdanja. Inače je svoj radni vijek provela kao likovno obrazovana učiteljica u školi. Centar za vizualnu kulturu mladih Saveza likovnih pedagoga Hrvatske, 1981. godine dodijelio joj je naziv "Zaslužni likovni pedagog Hrvatske" za zasluge i doprinos u unapređivanju nastave likovnog odgoja u osnovnim školama. Svojim motivima Ludmila Milica Biželj je likovna veleposlanica rodnoga podneblja Moslavine. Kako primjećuje likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout Milica se „u svojem slikarstvu oslanja na neposredno opažanje viđenoga i na klasičnu slikarsku tradiciju , čuvajući prepoznatljivost motiva“. „Svjetlo koje izbija iza sfumatnog zastora spuštenog na pejzaže Biželjeve ima svoje unutarnje izvorište i neovisno je o bilo kojoj „kolorističkoj kombinatorici“, primijetio je prof. Josip Depolo, pišući o slikarici još 1992. godine. Raspjevana Margareta priredila je slikarici još jedno iznenađenje, darivajući joj, kao i posjetiteljima, tortu s (jestivom) preslikom plakata izložbe, koja je otvorena do 6. studenoga.

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Životinja (uočena je srna) na autocesti A1 na 61+000 km između čvora NOVIGRAD i čvora BOSILJEVO I. Molimo korisnike za dodatan oprez. Zbog teške prometne nesreće prekinut je promet na autocesti A2 Zagreb-Macelj između čvorova Zabok i Sveti...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program