Prethodni članak
Sljedeći članak

Koncert ''Sjećanje na Rudeka'' u nedjelju 21. studenog

U spomen na velikog zagorskog umjetnika Rudolfa Mahmeta, koji je ostavio ogroman trag u bistričkom KUD-u, ali i u brojnim drugim zagorskim društvima


KUD ''Lovro Ježek'' Marija Bistrica organizira još jedan koncert ''Sjećanje na Rudeka'', u spomen na velikog zagorskog umjetnika Rudolfa Mahmeta, koji je ostavio ogroman trag u bistričkom KUD-u, ali i u brojnim drugim zagorskim društvima.

Ovo će biti 5. koncert posvećen Rudeku. Prošle godine nije održan, a ove će ipak biti i to u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Koncert će se održati u Domu kulture u Mariji Bistrici u nedjelju 21. studenoga s početkom u 17 sati, a nastupit će Tamburaški orkestar KUD-a ''Belec'', Pjevački zbor KUEU ''Kaj'' Zlatar Bistrica, ŽVG ''Kajda'' Mače, Roberto Hren na bisernici te Tamburaški orkestar KUD-a ''Lovro Ježek''. Rudolf Mahmet – Rudek rođen je 1. srpnja 1925. g. u Mariji Bistrici. Od osnutka KUD-a ''Lovro Ježek'' iz Marije Bistrice 1974. g., voditelj je Tamburaške sekcije i aktivni svirač do 2011.g. U toj dugačkoj folklornoj karijeri iza njega su ostali brojni nastupi u zemlji i inozemstvu te glazbeni aranžmani mnogih pjesama. Također je dugi niz godina vodio ŽVG Kajda iz Mača. Rudek je glazbeno surađivao i s brojnim drugim kulturnim društvima, skupinama i umjetnicima: KUD-om ''Ljudevit Gaj'' iz Mača, KUD-om ''Sloga'' iz Velikog Trgovišća te s kulturno-umjetničkim društvima iz Lobora, Donje Zeline i Donje Bistre, Tamburaškim sastavom ''Zlatne žice'', klapom ''Bistrica'' iz Marije Bistrice, ali i danas poznatim glazbenim solistima Radekom Brodarcem i Ivicom Pepelkom.

Gotovo cijeli folklorni glazbeni fundus KUD-a ''Lovro Ježek'' pisao je Rudek, a pisao je i za ostala društva s kojima je surađivao. Rudek ima preko 700 naslova u svojoj arhivi od kojih je više od 360 napisao sam u smislu komponiranja i aranžmana. Preminuo je 2016. godine. Ovim svečanim koncertom, po peti puta nastavlja se održavanje sjećanja na ovog velikog glazbenika. No, ove godine koncert je ograničen epidemiološkim mjerama, koje ograničavanju i broj posjetitelja. Stoga za ulazak treba nabaviti besplatne ulaznice, a to je moguće na dva načina: podizanjem u prostorijama Općinske knjižnice i čitaonice Marija Bistrica od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati, te narudžbom na mail [email protected] Prema mjerama ulaz je moguć samo uz COVID potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Suorganizatori koncerta su Općina Marija Bistrica i Turistička zajednica Općine Marija Bistrica, a osiguran je i prijenos na facebook stranici KUD-a ''Lovro Ježek''. 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook