Prethodni članak
Sljedeći članak

'Koliko shvaćamo ozbiljno liječnički savjet ovisi o tome jesmo li i koliko bili životno ugroženi'

S dr. Anom Brundula razgovarali smo o moždanom udaru – drugom uzroku smrti u Hrvatskoj


Prepoznavanjem znakova i simptoma moždanog udara uvelike se može pomoći u smanjenju štete od moždanog udara ili ga čak i spriječiti. Europsko istraživanje pokazalo je da jedan od pet ljudi ne bi znao prepoznati niti jedan simptom moždanog udara, a samo polovica bi pozvala hitnu pomoć. Stoga je Udruga umirovljenika Zlatar, u kojoj su organizirani i umirovljenici iz općina Mače i Lobor, za svoju edukacijsku kvartalnu tribinu „Susret s liječnikom“ odabrala temu „Moždani udar – kako ga prepoznati i pomoći“ o kojoj je u srijedu u Maču govorila dr. Ana Brundula iz Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije. Bila je to i prigoda za razgovor s rođenom Zlatarščankom, specijalisticom anestezije, reanimatologije i intenzivnog liječenja.

Niska razina svijesti o vlastitoj odgovornosti

- Razina svijesti o vlastitoj odgovornosti za svoje zdravlje vrlo je niska. Nužna je bolja kontinuirana edukacija od najranije dobi. Nažalost, edukacije dostupne široj populaciji sporadične su i temelje se na volji i entuzijazmu pojedinaca, bez sustavne organiziranosti i potpore. Koliko shvaćamo ozbiljnost liječničkoga savjeta sukladna je činjenici jesmo li i koliko bili životno ugroženi. Dok sami ne osvijestite krhkost zdravlja, mislite da se bolest događa drugome - kaže dr. Ana Brundula. U Hrvatskoj je moždani udar drugi uzrok smrti i u muškaraca i u žena. Prema podacima HZJZ, 2018. godine od moždanog udara umrlo je 6 137 osoba, odnosno 11,6 % svih umrlih. Od toga je 2578 muškaraca i 3559 umrlih žena. Hospitalizirano je 11 267 soba. Postoje programi i razrađeni materijali sa svrhom lakšeg prepoznavanja akutno nastalog moždanog udara i pomoći u danoj situaciji koji su jasni i dostupni te laike jasno upućuju kada i kako zatražiti hitno stručnu pomoć. - Na akutno nastali moždani udar jasno upućuju znakovi, poput naglo nastalog nerazumljivoga govora, naglo nastale oduzetosti/ slabosti ruke ili noge, naglo nastala oduzetost /asimetrija lica. Ako prepoznate takve znakove, preporuka je zvati odmah broj 194 - savjetuje dr. Brundula, dodavši savjete kako izbjeći moždani udar. - Od presudne su važnosti mjere prevencije: zdrava prehrana, održavanje tjelesne težine uvjetovane prema visini (BMI), fizička aktivnost, nekonzumiranje cigareta i duhanskih proizvoda, pravodobno otkrivanje i pravilno liječenje bolesti, poput povišenih vrijednosti krvnoga tlaka, šećerne bolesti, povišenih vrijednosti triglicerida i kolesterola u krvi.

Liječnici sve opterećeniji

Dr. Brundula završila je srednju školu u Zagrebu, Zdravstveno učilište, smjer zdravstveno –laboratorijski tehničar. Vrlo rano, u djetinjstvu, znala je da će raditi u zdravstvenom sustavu. Stoga je i bila polaznica strukovne srednje škole, a logičan slijed bio je upis na Medicinski fakultet u Zagrebu. Nije imala lagan put ni do specijalizacije, jer u vrijeme kada je bila potencijalna kandidatkinja za specijalizaciju nije bilo mnogo natječaja za specijalizacije. Dr. Brundula pitali smo o nezadovoljstvu liječnika u Hrvatskoj. - Ako moram izabrati glavni problem liječnika u bolničkom sustavu, onda bi to svakako bila preopterećenost, jer je ona posljedica brojnih teškoća koje čine breme bolničkoga sustava u Republici Hrvatskoj. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju otišlo je 800 liječnika, a više od 1800 ih je zatražilo dokumentaciju za rad u inozemstvu. Brojke same po sebi ne znače puno, no ako znate da se Hrvatska trudi ići ukorak sa svjetskim trendovima u medicini, da se svaki dan razvijaju novi postupci i metode liječenja te da broj bolesnika raste, onda je jasno da svaki liječnik koji ostaje u Republici Hrvatskoj postaje svakim danom sve opterećeniji. To dokazuje i enorman broj prekovremenih sati liječnika u bolničkom sustavu. U konačnici, liječnici su nezadovoljni i primanjima, no financijski razlog je tek na trećemu mjestu razloga odlazaka liječnika. Prvi su besperspektivnost i nemogućnost stručnog napredovanja – komentirala je.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

Zbog prometne nesreće na državnoj cesti Rijeka-Draga (DC404) od čvora Vežica prema čvoru Draga vozi se usporeno. Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program