Prethodni članak
Sljedeći članak

Humanitarna izložba u zlatarskoj Galeriji


Zahvaljujući kontinuiranoj cjelogodišnjoj izlagačkoj aktivnosti Galerije izvorne umjetnosti, Zlatar  živi intenzivnim likovnim životom. Tako je gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek u petak, 21. listopada,  otvorila osmu ovogodišnju izložbu pod nazivom „Plavo svjetlo za plavi cvijet irisa“. „Plavo svjetlo“ naziv je neprofitne Udruge željezničara slikara  iz Zagreba čiji su članovi o ovogodišnjem Međunarodnom prazniku rada tri dana sudjelovali u humanitarnoj likovnoj koloniji. Bila je održana u Braniteljsko-socijalnoj radnoj zadruzi „Breza“ u Petrovoj Gori,a projekt je financiran iz programa za kulturu 2022. Grada Zagreba.

A iris je plavi cvijet, simbol Udruge CRO-ILCO, koja okuplja osobe sa kolo, ileo i uro stomama, kojima je zbog tumora ili upalnih bolesti  crijeva ugrađena trajna stoma.  Svake godine zadnju subotu u svibnju obilježava se Dan plavog irisa, a u listopadu Svjetski dan osoba sa stomom, o čemu je prigodom otvorenja izložbe govorila predsjednica Udruge Marija Banjad.

Članovima Udruge željezničara slikara ovo nije prva izložba u Zlataru. Ove godine  sudjeluje  11 autora koji su izložili dvadesetak slika. Među njima su Alen Kasumović iz Zaprešića i  Stjepan Perković iz Zagreba koji slikaju ustima i nogama. Motivi su pretežito vezani uz zagorsko podneblje, od starih hiža, bregova do kokota i zagorskog purana. Svakog autora kratko je predstavila predsjednica Udruge „Plavo svjetlo“ Tanja Horvat. Ugođaju su pridonijeli svojim nastupom Boris Brežnjak (gitara) i Dario Hanžek (harmonika) te Vokalna skupina D ORA.

Izložba je prodajna, a „Plavo svjetlo“ tako prikupljenim sredstvima nastoji pomoći Udruzi CRO-Ilco na osvješćivanju građana u ranoj prevenciji karcinoma debeloga crijeva. Izložba je postavljena do 6. studenoga, a može se razgledati subotom i nedjeljom od 10 do 12 sati.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook