Prethodni članak
Sljedeći članak

GUPČEVA KESTENIJADA: Pregršt domaćih proizvoda i mužike, za kestene se čekao red, a u njima je guštao i Željko Bebek


Danas je u Gornjoj Stubici održana 12. Gupčeva kestenijada 'Mošt rezanec i kostanj pucanec'. Manifestacija koja slavi sve blagodati jeseni i Gupčevom kraju pod Gupčevom je lipom okupila brojne ljubitelje prirode, gljiva i kestena, ali i dobre kapljice i zabave.

Naime, u kulturno – umjetničkom programu nastupili su HKUD 'Petar Zrinski' iz Vrbovca i KUD 'Bosiljak' iz Čučerja, koji su pokazali na pozornici svu raskoš nošnji, boja, pjesme i običaja kraja iz kojega dolaze, a ugostilo ih je gornjostubičko Kulturno – umjetničko društvo 'Matija Gubec'. – Sretni smo da smo ove godine mogli upriličiti kestenijadu, pozvati kulturno – umjetnička društva k nama u goste i pripremiti jedan lijepi program za sve posjetitelje – rekao je predsjednik KUD – a Božidar Sačer.

Stubičanka Jadranka Blagec, poznata ljubiteljica prirode i već stalna gošća Gupčeve kestenijade, pripremila je veliku izložbu i determinaciju gljiva. Svojim su se proizvodima predstavili i OPG – ovi Gupčevog kraja, pa su tako posjetitelji kupovali med, sireve, domaću zimnicu, vina, kolače i brojne druge domaće proizvode. – Ova je manifestacija zaista već tradicionalna i za nju naši turisti već znaju, tako da svake godine imamo sve veći broj posjetitelja ne samo iz naše županije, nego i iz susjednih županija, osobito iz Zagreba – rekla je direktorica TZP Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelia Vnučec.

Članovi Udruženja obrtnika Stubica pripremali su gulaš na volontere i izvođače, a posjetitelji su mogli uživati i u slasticama od kestena, gulašu s gljivama te vrganjima s jajcima u pripremi poznate stubičke firme Perfa, jedne od najvećih hrvatskih firmi koja proizvodi jaja.

Kakva bi to kestenijada bila bez ukusnih kestena? Za friške i slasne pečene kestene pobrinula se Birtija Pod lipom, tražila se porcija više, a uz kestene je pak odlično pasao mošt stubičkih vinara.

Upravo je ova manifestacija dokaz da Gornja Stubica zaista ima što za pokazati i ponuditi posjetiteljima i turistima, što je, složio se gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić, i cilj. – Ono što Gornju Stubicu krasi jest da u sva četiri godišnja doba imamo što za ponuditi i pokazati, nešto što je naše, izvorno, drugačije nego drugdje i na tu kulturu i tradiciju moramo biti ponosi i njegovati ju. Isto tako, ponosni smo i na KUD 'Matija Gubec' i Turističku zajednicu koji su događanje organizirali, a ova je dobra organizacija, bogata ponuda OPG – ova i programa, dokaz da svi oni jako dobro surađuju, zbog čega možemo itekako biti sretni – rekao je Krizmanić.

Kestenijadu je posjetio i popularni pjevač Željko Bebek sa svojom suprugom. Bebek je nedavno održao koncert u Gornjoj Stubici, a ovaj mu je kraj nedvojbeno ostao u dobrom sjećanju, pa je odlučio svoje slobodno vrijeme provesti uživajući na Gupčevoj kestenijadi.

Za glazbeni su se ugođaj pobrinuli glazbeni sastav Bonaparte te Duo Hands & Voice – Tomi i Vladek.

Kestenijadu je organizirala Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica uz suorganizatore KUD 'Matija Gubec' Gornja Stubica, a pod pokroviteljstvom Općine Gornja Stubica.

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook