Prethodni članak
Sljedeći članak

[Gubec: razbojnik ili velikan] Zanimljiva izložba otvara se u Muzeju seljačkih buna


U petak, 17. prosinca


Muzej seljačkih buna u petak, 17. prosinca u 18 sati otvara izložbu Gubec: razbojnik ili velikan. Opisivan od strane suvremenika kao razbojnik, Gubec se u 19. stoljeću pretvorio u nacionalnog junaka.

Izložbom želimo pokazati kako su Gupca zamišljali kroz vrijeme, slikali i opisivali. Gubec nije samo povijesna osoba, on je i simbol borbe za pravednije društvo te se postavlja pitanje težimo li danas većoj socijalnoj pravdi ili smo napustili taj ideal, kažu iz Muzeja.

Izložba je podijeljena u četiri cjeline. U prvoj je postavljeno pitanje je li Gubec razbojnik ili velikan, u drugoj kako mu je uopće bilo ime - Ambroz ili Matija te što o Gupcu kaže historiografija. Treća cjelina prikazuje Gupca u popularnoj kulturi i umjetnosti, kroz igrane filmove i opere, slikarstvo te na kraju, u četvrtoj cjelini, postavlja se pitanje je li Gubec mrtav? Što o njegovu životu i smrti kaže predaja, a što povijest? Je li zaista ubijen kako kaže legenda ili je proživio još koju godinu? Ali još bitnije, je li ideja socijalne pravde i dalje živa, ili smo ju u tranziciji pokopali?

Izložba poziva posjetitelje da se, razmišljajući o Gupcu, zamisle nad današnjim vremenom. Autorice izložbe su Vlatka Filipčić Maligec i Lidija Kelemen, a ostat će otvorena do kraja svibnja iduće godine.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook