Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTO: U Dvoru Veliki Tabor otvorena izložba „Rođendan u Hermanovoj jazbini“


U Dvoru Veliki Tabor, u srijedu je svečano je otvorena gostujuća izložba „Rođendan u Hermanovoj jazbini“, autorice Jožice Trateški iz Muzeja novije povijesti Celje. Kako je riječ o izložbi za djecu, među brojnom publikom nalazili su se učenici trećeg i četvrtog razreda osnovne škole Đure Prejca iz Desinića, ali i odrasli kojima je izložba bila jednako zanimljiva.

Okupljenima su se obratili voditeljica Dvora Veliki Tabor Renata Dečman te Tonček Kregar, direktor Muzeja novije povijesti Celje unutar kojeg djeluje „Hermanova jazbina“ kao jedini slovenski dječji muzej. Jožica Trateški potom je pozdravila sve prisutne i predstavila im svoju izložbu, nakon čega ju je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol proglasio službeno otvorenom. Na ulazu u izložbeni prostor goste je dočekao i sam Lisac Herman s kojim su se oduševljena djeca družila i fotografirala. Mališani su se zabavljali bojanjem bojanki te pisanjem rođendanskih čestitki, a okušali su se u igrama poput školice i twistera. Veliko je oduševljenje pobudila i velika izložena torta u koju su djeca ulazila i uživala u njenim bojama, zvukovima te čokoladnim i voćnim mirisima. Otvorenje je proteklo u veseloj i opuštenoj atmosferi, s puno zabave, igranja, smijeha i druženja!

Ova gostujuća izložba govori o raznolikosti proslava dječjih rođendana diljem svijeta, o darivanju te igranju na rođendanskim zabavama. Razmjerno padu proslava imendana, broj rođendanskih proslava počeo se povećavati pedesetih godina 20. stoljeća. Posjetitelji mogu saznati kakvi su se darovi od tada poklanjali te koja se hrana našla na slavljeničkim stolovima. Kako su proslave rođendana danas gotovo nezamislive bez torti, govori se i o ovoj slastici. Sadržaj izložbe dopunjavaju brojne interaktivne točke, film o proslavama, predstavljanje sjećanja anketiranih posjetitelja izložbe i muzejski predmeti.

Izložba će se u Dvoru Veliki Tabor moći razgledati sve do 1. listopada ove godine.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook