Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Špiček i suradnici iz žirija presudili: 'Ivan radi najbolje devenice'

LOBORSKA DEVENICA: Nakon dvije godine pauze u Lobor se vratila omiljena kulinarska manifestacija


Nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa, u petak je ponovno održana najpoznatija loborska kulinarska manifestacija, „Loborska devenica” i to u svom sedmom izdanju. Stručni žiri nije imao lak posao budući da su loborske devenice iz godine u godinu sve bolje, pa su odlučivale nijanse.

Potvrdio je to i predsjednik žirija, poznati hrvatski chef Tomislav Špiček koji je objasnio kako su ocjenjivali okus, izgled i sastav. - Loborsku devenicu zadnji put smo ocjenjivali prije dvije godine i mislim da idu sve bolje i bolje. Mogli smo malo samo govoriti o tome je li prepikantno, je li u pretankom crijevu, a okusi i sve ostalo bilo je izvrsne kvalitete. Svaka kategorija ocjenjivala se bodovima od 1 do 25 i na kraju su se bodovi zbrojili. Četiri člana žirija ocjenjivala su devenice pred svima, tako da je sve transparentno – rekao je Špiček.

Poručio je i kako ljudi često misle da se u devenicu samelje sve i svašta, no to nije tako. Dapače, kako bi proizvod bio kvalitetan u njega moraju ići kvalitetno meso i kvalitetni sastojci. Zadovoljna što se nakon dvije godine ova kulinarska manifestacija ponovno održala bila je i načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih poručivši kako su sretni što je „Loborska devenica” i ove godine pun pogodak.

- Devenice u Loboru svake su godine sve bolje i kvalitetnije na što smo ponosni i s ovom manifestacijom nastavljamo i dalje, ali ne samo u ovakvom obliku, već i u proširenom. Ono što Općina Lobor priželjkuje već duže vrijeme je da se loborska devenica zaštiti kao tradicionalno zagorsko jelo, jelo koje ne smijemo zaboraviti i koje moramo prenašati na naše mlađe naraštaje – kazala je Jembrih poručivši kako upravo s ovakvim događanjima i manifestacijama idu prema cilju. Zahvalila je pokretačima ove manifestacije, posebno dr. Franji Greguriću i bivšem načelniku Božidaru Markušu te naglasila da iako prvi koraci nisu bili lagani, danas je vidljivo da su na dobrom putu kojeg će slijediti i dalje.

Iako pred njima nije bio lak zadatak, stručni žiri u kojem su bili Tomislav Špiček, Stjepan Adanić, Anica Petrinec, inače šefica kuhinje u Lobor-gradu te poznati zagorski ugostitelj Marijan Jembrih izabrali su najbolju devenicu – onu Ivana Fereka koji ih sprema već 50-ak godina.

-Ta je tradicija u našoj kući puno duža, a upravo su neki od posebnih sastojaka koje stavljamo ključni za ovu današnju pobjedu. Uz to je naravno bitna i ljubav prema tome, ali treba znati i uživati u izradi ovog specijaliteta - rekao je Ferek.U sklopu manifestacije održano je i kušanje mladih vina loborskih vinogradara, a kako je istaknuo Nikola Lesičar, predsjednik Udruge vinara i vinogradara „Kliet” Lobor, vina je ocjenjivala degustatorica Mirela Osrečak sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta koja je pohvalila kvalitetu tamošnjih vina i poručila kako imaju velik potencijal. - Prikupili smo 23 uzorka vina i svi uzorci su bili bez ikakvih mana odnosno sva su vina bila prihvatljiva i kvalitetna. To nam govori da je zagorska regija na samom vrhu vinarskog svijeta i jako je bitno spojiti eno i gastro priču, što mi na ovoj manifestaciji i radimo. Uz devenicu koja je autohtono loborsko jelo savršeno pristaju i naše vinske delicije - rekao je Lesičar dodavši kako je predstavljeno najviše miješanih vina, ali i graševine, rajnskog rizlinga te žutog muškata. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook