Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Pala vlast u Općini Lobor - zavladale maškare po 127. put!

Održaj je najstariji fašnik u Hrvatskom zagorju


U skladu s najdužom tradicijom u Hrvatskom zagorju, građani Slobodne Fašinjske Republike Loborske i ovog su vikenda, po 127. puta preuzeli vlast u Loboru. Naime, održan je Loborski Fašinjek koji je na ulice izvukao mnogobrojne mještane i njihove goste.

Tradicija ove vesele manifestacije ponovno je uspješno održana u organizaciji Općine Lobor i KUD-a Lobor, a sve je započelo formiranjem fašničke povorke u centru Lobora, odakle se krenulo prema Loborgradu po mladu. Održani su tradicionalni fašnički svatovi, a čitanjem optužnice osuđen je i spaljen Fašnik kao glavni krivac za sve loše što se dogodilo u protekloj godini.


Upravo je tako izgledalo fašničko slavlje u Loboru davnih godina, a potvrdila je to i predsjednica Kulturno umjetničkog društva Lobor, Sabina Hubak dodavši kako je nekada Loborski Fašinjek bio najpoznatija manifestacija u Zagorju.
- Odlučili smo oživjeti te naše običaje, prvenstveno kako bi mladi vidjeli kako je to nekada izgledalo, ali i kako bi se nešto stariji mještani prisjetili tih lijepih dana - rekla je Hubak.


Podršku brojnim maškarama, kao i održavanju loborskih običaja svojim je prisustvom dala i načelnica Ljubica Jembrih izrazivši zadovoljstvo što je nastavljena tradicija stara više od 120 godina.


- Nikako ne smijemo zaboraviti na tradicionalne običaje koje su njegovali naši stari i upravo je na nama obaveza da ih prenosimo s koljena na koljeno, upoznavajući naše najmlađe s njima. Nažalost, posljednje dvije, tri godine zbog epidemije korone fašnik nismo mogli održati u punom obimu, ali najbitnije je da nismo ni prekinuli njegovo održavanje. Naime, uvijek smo se nekako snašli i prilagodili uvjetima koji su nas u tom trenutku zatekli. I upravo ova današnja povorka s brojnim traktorima i prikolicama te veselim maškarama rezultat je naše upornosti i neodustajanja od tradicije - pojasnila je načelnica Jembrih zahvalivši se KUD-u Lobor i svim ostalim loborskim udrugama koje su se uključile u organizaciju ovog veselog događanja.


- Hvala im od srca što podržavaju ovu našu manifestaciju - poručila je načelnica te pozvala sve zainteresirane da im se pridruže na sam Fašnik kada će ulice Lobora okupirati oni najmlađi.


Naime, i ove će godine biti organiziran izbor za najljepšu malu masku te dječja povorka koji će se održati u utorak u Društvenom domu Lobor. Formiranje povorke zakazano je u 15.30, dok će od 16 sati biti predstavljanje maski.
Za najmlađe su osigurane i nagrade za najoriginalnije grupne i najoriginalnije pojedinačne maske!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook