Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Festival gljiva u Oroslavju: Ubrali čak 150 vrsta, posjetitelji oduševljeni izložbom i gljivarskim delicijama!


Gljivarsko društvo Maglen iz Oroslavja jučer je organiziralo Međunarodni festival gljiva, koji je održan u Parku Vranyczany.

Nakon jutarnjeg okupljanja, a potom branja gljiva u obližnjim šumama, uslijedilo je druženje. Posjetitelji su mogli razgledati bogatu izložbu gljiva, koja je sadržavala brojne vrste koje se mogu pronaći u našim šumama, a uz svaki je primjerak bilo ispisano ime gljive te kategorija, tako da su zainteresirani na taj način mogli naučiti koja je kvaliteta gljive, ali i je li jestiva, odnosno otrovna.

Okupilo se nekoliko stotina sudionika i posjetitelja, a uz domaćeg oroslavskog gradonačelnika Viktora Šimunića, festival gljiva obišli su i zamjenica župana Jasna Petek te donjostubički gradonačelnik Nikola Gospočić.

Osim uživanja u ugodnom danu i atmosferi, posjetitelji su počastili svoja nepca i delicijama, koje su pripremili organizatori, jeo se gljivarski gulaš i jaja s gljivama. Festival su posjetili i oroslavski osnovnoškolci, koji su razgledali izložbu gljiva, a potom su ih organizatori počastili hot dogom i sokovima.

Organizatori su zadovoljni posjećenošću festivala, no jednako tako ističu kako su najponosniji na to što je udruga kroz svoje djelovanje i ovakva događanja postigla svoj cilj, a to je da je sve više ljudi zainteresirano za učiti o gljivama, zbog čega ih sve više raspoznaju i znaju njihovu upotrebu, pa se samim time razvija i drugačija kultura prilikom posjeta šumama; gljive se više ne šutiraju i ne gaze.

 

Još članaka iz "Događanja"

Facebook