Prethodni članak
Sljedeći članak

Crkva Sv. Barbare nakon više od sto godina dobila je dar, kip zaštitnika obitelji i Hrvatske, svetog Josipa

Na današnji blagdan svetog Josipa kip je darovala obitelj Mirt iz Bedekovčine, a na svečanom misnom slavlju blagoslovio ga je vlč. Željko Horvat


Uklopio se kao da je oduvijek bio dio inventara crkve svete Barbare u Bedekovčini. Riječ je o kipu svetog Josipa, zaštitnika Svete obitelji i zaštitnika Hrvatske koji je poklonjen i danas, na blagdan svetog Josipa, blagoslovljen i postavljen u ovoj crkvi gdje kipa ovog sveca nije bilo.

'Vjeran i razuman, upravitelj i zaštitnik Svete obitelji, danas slavimo svetog Josipa, muža vrsnoga, muža plemenitoga koji može biti uzor svakome od nas pogotovo onima koji su očevi, onima koji imaju već unuke, pogotovo onima koji žele voditi svoju obitelj, koji na pravi način žele skrbiti za sve članove obitelji, ne bilo kako, ne kao onaj koji će biti galamdžija, ne kao on koji želi dizati glas, ne kao onaj koji će galamiti. Jer, nigdje u Svetom pismu nije zapisano da je sveti Josip galamio, čak nije zapisano da je izrekao uopće bilo koju riječ. On je bio tu kroz svoja djela, kroz svoje zvanje, kroz svoj posao, on je bio čvrst i staložen, brinuo za svoju obitelj čvrsto i staloženo. U današnjem dobu možda nedostaje takvih muževa na svim funkcijama od obitelji, muževa koji bi bili vjerni upravitelji, marljivo radili, koji bi na jednu hrpu stavljali sve svoje i brinuli se da sve zajedno funkcionira. Zato je sveti Josip izrazito bitan jer je izvršio Božju volju, zapovijed i brinuo se za Božju Svetu obitelj, kazao je na današnjem misnom slavlju u crkvi Svete Barbare u Bedekovčini vlč. Željko Horvat siguran da će današnji dan ostati svima upamćen po dvije stvari.

Jedna od njih je da je točno pred godinu počela pandemija, svi bili prestrašeni i na svetoj misi pred godinu dana na parkiralištu, a i sam svećenik nekima je rekao da možda bolje da ne dođu jer nitko nije znao što se to događa. 'Bio je strah, velika nevjerica i nažalost su naše crkve kroz to vrijeme službeno bilo zatvorene. Hvala dragom Bogu i svetom Josipu što smo ipak u crkvi i možemo slaviti Boga i Krista i druge svece. Uzimamo vrlo često stvari zdravo za gotovo, a onda kad se nešto dogodi, pogotovo ako je nešto velikih razmjera, uočavamo koliko smo mali, sićušni u dijelu svemira u kojem živimo. Druga stvar koju ćemo zapamtiti s današnjeg slavlja je ova naša lijepa crkva koja se iz godine u godinu obnavlja i danas je dobila je i jedan lijepi kip svetog Josipa koji je nedostajao ovoj crkvi i sad ćemo moći tražiti njegov zagovor i pomoć. Posebno zahvaljujem svojem susjedu Juri Mirtu i njegovoj obitelji koja je darovala tako vrijedan poklon za crkvu, poklon koji će biti ovdje za mnoge generacije, rekao je vlč. Željko.


A za povod naručivanja u kupnje ovog kipa pitali smo oca obitelji Mirt koji već 40 godina ima svoju bravarsku radnju pa je i na podestu na kojem stoji kip visine 1,5 metara uklesano da je to dar Bravarije 'Mirt'. 'Povod je zahvala Bogu, Isusu i Majaci Božjoj na sreću koju ja imam u svojem životu. Imam sva dobra sina i još bolju suprugu, rekao nam je o motivima ovog dara Juraj Mirt. Priča o toj želji seže 60 godina unatrag. 'Išao sam s mamom iz Lobora od Majke Božje kroz Zlatar pješke i gledao uokolo. Rekao sam mami da pogleda kako netko gradi lijepu kuću. Mama mi je rekla: ' Sinek, moli Boga i ti buš mogel imati hižu.' Od onda svaki dan Boga molim, a najviše sam dragom Bogu zahvalan, jer imao sam razne poslove, svukud po svijetu sam radio, što nisam poginuo, a smrt mi je bila jedno tri puta za vratom, ali ostao sam živ. Imam još raznih zgoda o kojima još sada ne bih, a tiču se moje radionice. Dragi Bog mi je pomogao da kupim te sve mašine i hvala Bogu sad imam i kuću, i auto i situacija je bolja, ali daleko više radimo nego smo prije radili i zadovoljni smo. Sinovi su mi poslušni, imaju korist od radionice i oni i ja. Supruga mi je bolesna i još se ljuti na sve stvari. Ona više čita pa je onda te neke stvari jako naljute osobito nepravda. Već sam joj rekao da moli Boga i bude joj lakše jer neće toliko misliti na sve te gluposti, otimačine i krađe, ispričao nam je Juraj Mirt kojem je bilo teško što supruga Ljubica zbog bolesti nije mogla doći na ovako značajan događaj.


'Davno sam računao s tim da bih nabavio kip, ali znate kako je stalno, trebaš nekaj kupiti i nisam mogao izdvojiti toliki novac i sad je Bog dal, sve se poklopio. Naručen je iz Italije, po narudžbi. Sliku sam dobio od jedne tvrtke iz Splita, ovaj kip mi se najviše dopao jer mi takvog kipa svetog Josipa nemamo s malom Isusekom i želio sam da nam to malo podigne crkvu. Lijepo ga je vidjeti i hvala Bogu i meni je drago, pogotovo mojoj obitelji, što smo imali snage sve to skupa platiti. Inače, otac mi je bio Josip, jedan od sinova mi je Josip i štujemo Josipa i sve Božje svece, a pogotovo Josipa on nam je najbliži, zaštitnik obitelji i države Hrvatske, ispričao nam je dugogodišnji obrtnik bravar Juraj Mirt.


Gospodin Mirt je sa župnikom dogovorio gdje će kip biti postavljen, domaći majstor napravio je podest na kojem je ugravirano da je to dar Bravarije 'Mirt' 2021. godine. I misa je ovom prigodom bila posebno svečana, a crkva je dobila poklon kakav nije dobila sto godina. Posljednji je dobila od tvornice Zagorka 1880. godine koja je darovala kip Majke Božje.


Ovaj kip je posebno lijep, gotovo da je u prirodnoj veličini izrađen od specijalnog materijala u Italiji. 'Radili su ga ljudi u Italiji koji se time bave i to im je struka, a nisu neki nadriobrtnici. Sve je napravljeno točno i lijepo, proporcije tijela su savršene. Baš mi je drago da se to jednom dogodilo, a na to smo računali puno godina, no nismo baš mogli odmah, a sada se sve poklopilo, bio je zadovoljan Juraj Mirt kao i svi vjernici koji su se divili kipu pred kojim će se moliti mnoge buduće generacije.

Još članaka iz "Događanja"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program