Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorec htio prodati gume od auta. Pošteno je nagrabusio


U ponedjeljak 26. veljače 2024. godine, prijavio je 37-godišnji hrvatski državljanin iz Zagorja kako je na Internet oglasniku objavio oglas o prodaji automobilskih guma.

Nadalje, preko internetske aplikacije kontaktirala ga je nepoznata osoba i poslala mu poveznicu internetske stranice, 37-godišnjak je potom otvorio link te upisao svoje osobne podatke, broj tekućeg računa i CVC broj, nakon čega mu je s bankarskog računa skinut novčani iznos od nekoliko stotina eura, priopćila je PU krapinsko - zagorska.


Tim povodom policija je ponovno objavila savjete ako se pripremiti i zaštiti od prijevara koje vrebaju u virtualnom svijetu.


Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare: slanje poveznice(linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke,

lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji),
jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice ), zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena), također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon ( kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke sa pozivnih brojeva drugih zemalja ali i brojevi hrvatskih mreža.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook