Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Turski specijalci uhitili šefa međunarodnog kartela Nenada Petraka


Turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya objavio je da je u Istanbulu uhićen Hrvat Nenad Petrak, vođa međunarodnog narko kartela koji prebacuje drogu iz Južne Amerike u Europu.

Yerlikaya je na platformi X napisao da je hrvatsko pravosuđe tražilo Petraka te da je za njim raspisana Interpolova crvena tjeralica zbog kaznenog djela “ubojstvo s predumišljajem”. Istaknuo je i da je Petrak, prema podacima USKOK-a, netko tko povezuje mnoge ljude sa svojom kriminalnom organizacijom u devet zemalja.

“Utvrđeno je da se Nenad Petrak, kojeg je pratio naš Odjel za borbu protiv narkotika u Istanbulu, Ured za obavještajne poslove i Granični ured pod koordinacijom Generalnog direktorata za sigurnost, nalazi u Uskudaru”, objavio je ministar. Petrak se u hotelu skrivao od hrvatskih vlasti, a u sefu je skrivao zasad nepoznatu, ali pozamašnu svotu novca i zlatnog nakita.

“Operacija KARTEL-2 pokrenuta je odmah uz podršku Uprave za specijalne operacije Istanbula kako bi se uhitilo međunarodnog krijumčara drogom”, napisao je Yerlikaya te je dodao kako “čestita policajcima koji su organizirali akciju”.


USKOK je ranije objavio da je Petrakova organizacija okupila najmanje 19 članova za koje se sumnja kako su dio zločinačke organizacije koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike, a marihuanu i hašiš dovozili iz Španjolske.

Istražitelji sumnjaju da je krijumčarenje trajalo od prosinca 2019. sve do veljače ove godine, te da je Petrak na području Hrvatske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea, u zločinačko udruženje povezao “više desetaka osoba s jasno podijeljenim ulogama i ciljem kontinuirane nabavke, krijumčarenja i preprodaje većih količina kokaina, marihuane i hašiša”.

Ukupno je nabavljeno 964,58 kilograma marihuane te 100,17 kilograma hašiša. Od toga je 587 kilograma marihuane i 24 kilograma hašiša zaplijenjeno u ukupno osam policijskih akcija u Španjolskoj, Francuskoj i Hrvatskoj, dok je dio kokaina zaplijenjen u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Ukupna vrijednost zaplijenjene droge cijeni se na 4.000.000 eura, izvijestio je MUP. Inače, za Petraka je javnost čula još u travnju nakon ranjavanja Josipa Čubelića u Splitu. Nakon pucnjave je bio u bijegu, zbog čega je policija intenzivno tragala za njim.

Kako je tada objavljeno u medijima, Petrak je jedan od dva vlasnika boksačkog kluba u Solinu “Boxing promotion Salona”. Također je u registru trgovačkih društava upisan kao jedan od vlasnika i prokurist građevinske tvrtke “Ersa Adriatic d.o.o.” iz Zagreba Registrirane kod Trgovačkog suda u Zagrebu. Ostali vlasnici i zastupnici su turski državljani.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook