Prethodni članak
Sljedeći članak

USKOK objavio kako se točno muljalo s uvozom luksuznih auta u Hrvatsku


USKOK je, na temelju kaznenih prijava zagrebačke policije i Porezne uprave, pokrenuo istragu protiv dvije skupine osumnjičene da su u sklopu zločinačkih udruženja utajivale PDV na uvozu luksuznih automobila, čime su oštetile državni proračun za gotovo milijun eura.

Tužiteljstvo i zagrebačka policija izvijestili su da članove obje skupine sumnjiče za kaznena djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine te pomaganja u utaji poreza ili carine, a sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Precizirali su da prvu osumnjičenu skupinu čine petorica muškaraca između 30 i 58 godina te tri tvrtke, dok se druga osumnjičena skupina sastoji od tri muškarca od 47, 40 i 28 godina i 51-godišnjakinje te jednog zagrebačkog trgovačkog društva.

U prvom slučaju osumnjičeni 35-godišnjak je od početka siječnja 2023. do 8. travnja 2024. kao odgovorna osoba osumnjičene tvrtke te stvarni voditelj još šest trgovačkih društava, od kojih su dva također osumnjičena, ustrojio zločinačko udruženje kako bi za sebe i druge stekao znatnu nepripadnu materijalnu korist.

U drugom slučaju, prema sumnjama policije i Uskoka, radi stjecanja znatne nepripadne koristi djelovao je 47-godišnjak koji je kao odgovorna osoba zagrebačke tvrtke i stvarni voditelj poslovanja četiriju trgovačkih društava ustrojio zločinačko udruženje i povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike.

Uskok i policija preciziraju da su osumnjičenici u oba slučaja umanjivali obvezu uplate PDV-a iskazivanjem pretporeza na temelju neistinitih računa međusobno povezanih društava kojima upravljaju osnivači zločinačkih udruženja, i to neiskazivanjem i neobračunavanjem PDV-a na stjecanje vozila visoke klase iz drugih država članica EU prodanih krajnjim kupcima u Hrvatskoj.

Prema pisanju medija, među krajnjim kupcima bili su pojedini nogometaši i odvjetnici, dok policija i tužiteljstvo ističu kako su osumnjičenici koristili okolnost da društva koja nabavljaju robu iz drugih članica EU nisu dužna plaćati PDV prilikom unosa, već da su taj porez dužni platiti u državni proračun prilikom prodaje krajnjim kupcima u RH.

U oba slučaja, dodaju Uskok i policija, pokretači obje zločinačke skupine utajeni novac koristili su za podmirenje obveza prema inozemnim dobavljačima, dok su ostatak podizali u gotovini i međusobno dijelili s ostalim članovima svojih skupina.

U slučaju peteročlane skupine sumnja se da su neplaćanjem PDV-a oštetili držani proračun za najmanje 619.815 eura, a pritom se nepripadno okoristili za najmanje 466.486 eura, dok se u slučaju četveročlane skupine sumnja da su oštetili proračun za najmanje 324.078 eura te se pritom okoristili za 225.390 eura koje su međusobno podijelili.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu u oba slučaja predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice odnosno četvero okrivljenika.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook