Prethodni članak
Sljedeći članak

Uhvaćeni Ivan, Dario i Tomislav koji su provaljivali i krali po Zagorju!

Fotografija je ilustrativnog karaktera i nije ni u kakvoj vezi s navedenim događajem


Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru podiglo je optužnicu protiv 22-godišnjeg Ivana iz Zagreba, 19-godišnjeg Daria iz Oroslavja i 21-godišnjeg Tomislava iz Zaprešića zbog kaznenih djela krađe i teške krađe, no, prema optužnici, nisu sva trojica sudjelovala u svim krađama i provalama.

Prvookrivljeni Ivan je neke od provala i krađa, naime, napravio sam, u nekima je sudjelovao i drugookrivljeni Dario, dok je trećeokrivljeni Tomislav 'pomagao' samo u jednoj krađi.

Sva trojica su, tvrdi se u optužnici, „u vremenu od 28. prosinca 2021. od 15,00 sati do 29. prosinca 2021. do 07,30 sati, u Oroslavju,u zajedničkoj nakani stjecanja tuđih stvari, prišli stražnjoj strani objekta Srednje škole Oroslavje, gdje su PVC kantu za smeće približili metalnoj konstrukciji stepeništa, popeli se na kantu, a potom na stepenice i s krovišta demontirali te uzeli i u zajedničku korist zadržali 9,2 metra bakrenih žljebova i 10,6 metara bakrenih vertikalnih odvodnih cijevi, vrijednosti 5.320,00 kuna, koje su izrezali na manje dijelove te ih potom I i III okrivljenik prodali, čime su oštetili Srednju školu Oroslavje za novčani iznos od 5.320,00 kuna“

No, to je jedini krimen koji se u optužnici stavlja na teret trećeokrivljenom Tomislavu. Nakon toga su, navodno, Ivan i Dario operirali sami u tri slučaja. Prvookrivljeni Ivan i drugookrivljeni Dario zajedno su „u vremenu od 05. veljače 2022. od 17,00 sati do 13. veljače 2022. do 14,00 sati u Oroslavju, Andraševec, u zajedničkoj nakani stjecanja tuđih stvari, prišli stražnjoj strani vikend kuće u vlasništvu M.V., i po vanjskim se stepenicama popeli na natkrivenu terasu na stražnjoj strani vikend kuće gdje su upotrebom podesnog alata, zavlačenjem istoga između krila dvokrilnih vrata, nasilno otvorili krilo vrata i ušli u unutrašnjost kata vikend kuće te se po unutarnjim drvenim stepenicama spustili u prizemlje gdje su iz prostorije ostave uzeli i za sebe zadržali staklenu bocu pića "Pelinkovac Antique " proizvođača Badel, zapremnine 0,7 litara, nakon čega su se popeli na natkrivenu terasu vikend kuće te s krova iste skinuli te uzeli i za zajedničku korist zadržali ukupno 8 metara bakrenih žljebova s nosačima, 10 metara bakrenih veterlajsni te jednu bakrenu odvodnu cijev, čime su oštetili imenovanoga za iznos od 3.000,00 kuna“, navodi se u optužnici.

Također, tereti ih se i da su „u vremenu od 03. veljače 2022. od 12,00 sati do 23. veljače 2022. do 15,00 sati u Oroslavju, Mokrice, u zajedničkoj nakani stjecanja tuđih stvari, prišli objektu vikend kuće vlasništvo A.Z., gdje su s krova iste skinuli te u zajedničku korist zadržali 10 metara bakrenih žljebova i 10 metara bakrenih odvodnih cijevi, koje su potom izrezali na manje dijelove i odnijeli sa sobom, čime su oštetili imenovanoga za iznos od 4.000,00 kuna“, a u optužnice se tvrdi i da su u vremenu od 03. veljače 2022. od 12,00 sati do 23. veljače 2022. do 15,00 sati u Oroslavju, Krušljevo Selo, u zajedničkoj nakani stjecanja tuđih stvari, prišli objektu bunara na dvorištu u vlasništvu J. K., gdje su s krova bunara skinuli te uzeli i u zajedničku korist zadržali 8 bakrenih trokutastih ploča, dimenzija 60x100 cm, kojima je isti bio pokriven, čime su oštetili J.K. za iznos od 3.000,00 kuna“

Tri kaznena djela, Ivan je, tvrdi se u optužnici, počinio sam. Tako je „u vremenu od 05. veljače 2022. od 15,00 sati do 31. ožujka 2022. do 15,30 sati u Oroslavju, Krušljevo Selo kbr. 227 A, u nakani stjecanja tuđih stvari, upotrebom podesnog alata, zavlačenjem istoga i naviranjem između krila i dovratka vrata, nasilno otvorio ulazna vrata prizemlja vikend kuće u vlasništvu B.V,, te iz unutrašnjosti uzeo i za sebe zadržao 12 staklenih boca alkoholnih likera od oraha, kupine, višnje i grožđa proizvođača "Kozjak Agro", jednu glazbenu liniju marke "Philips" sa zvučnicima, crne boje, te kuhalo marke "Tefal", bijele i crne boje, sve vrijednosti 800,00 kuna, iako se u istom nalazilo drugih vrijednih predmeta, nakon čega je prišao podrumskom dijelu vikend kuće gdje je uporabom tjelesne snage razbio oblogu podrumskih vrata i kroz nastali otvor ušao u unutrašnjost podrumskog dijela kojega je pregledao te se iz istog udaljio ništa ne otuđivši“

Nadalje, tereti ga se i da je u vremenu od 14. veljače 2022. od 14,00 sati do 19. veljače 2022. do 14,00 sati, u Oroslavju, Andraševec, s ciljem da se domogne vrednijih predmeta, prišao vikend kući vlasništvo Ž.B., gdje je sa sjeveroistočnog i sa sjeverozapadnog ugla vikend kuće uporabom tjelesne snage sa zidova iščupao i uzeo te za sebe zadržao nosače s bakrenim odvodnim cijevima, a potom došao na otvorenu terasu susjedne vikend kuće i stojeći na terasi te vikend kuće s krovišta vikend kuće Ž.B. skinuo i uzeo te za sebe zadržao ukupno 8 metara bakrenih žljebova, čime je oštetio imenovanoga za iznos od 2.500,00 kuna“, kao i da je „u vremenu od 14. veljače 2022. do 14,00 sati do 19. veljače 2022. do 14,00 sati u Oroslavju, Andraševec, s ciljem da se domogne vrednijih predmeta, prišao vikend kući u vlasništvu Z.B, gdje je s južnog dijela krovišta, upotrebom tjelesne snage skinuo i uzeo te za sebe zadržao ukupno 7,5 metara bakrenih žljebova i s južnog vanjskog zida ukupno 4,5 metara bakrenih odvodnih cijevi, čime je oštetio vlasnika za iznos od 2.500,00 kuna“, navodi se u optužnici.

Za sva navedena djela, Općinsko državno odvjetništvo za Ivana traži jedinstvenu kaznu bezuvjetnog zatvora u trajanju od dvije godine, za Daria jedinstvenu kaznu bezuvjetnog zatvora u trajanju od jedne godine, dok za Tomislava predlaže sudu da ga osudi na šest mjeseci zatvora, ali uvjetno, na način da ne mora u zatvor ako u roku od 2 godine ne počini novo kazneno djelo.

Ono što je još važno spomenuti jest da su, dok su ispitivani kao osumnjičeni, sva trojica priznala počinjenje navedenih kaznenih djela.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook