Prethodni članak
Sljedeći članak

Uhićena osuđena prijateljica Josipe Rimac koja je bila u bijegu, evo gdje su ju našli


Foto: Pixsell

Anna Marija Radić (55), prijateljica Josipe Rimac za kojom je bila raspisana tjeralica, je u Remetincu. Kako javlja Jutarnji, uhićena je u ponedjeljak navečer na području Borovja i odmah sprovedena u zatvor u Remetincu jer je za njom bila raspisana tjeralica na temelju pravomoćne i izvršne presude zagrebačkog Županijskog suda.

- Možemo potvrditi da su policijski službenici PU zagrebačke u ponedjeljak navečer na području Borovja uhitili 55-godišnjakinju za kojom je bila raspisana tjeralica - odgovorili su za Jutarnji iz Službe za odnose s javnošću PU Zagrebačke.

Anna Maria Radić, bivša ravnateljica Uprave za područja od posebne državne skrbi, koja je Josipi Pleslić (ex Rimac) 2010. nezakonito sredila stan u Kninu, od tada je bila službeno u bijegu, te je hrvatska policija tražila kako bi je uhitila i sprovela u Remetinec.

Naime, nakon što je sutkinja izvršenja zagrebačkoga Županijskoga suda prije više od deset dana policija dala nalog da Radić pronađe na njezinoj kućnoj adresi na zagrebačkoj Trešnjevci, a policija je u više navrata nije pronašla, sutkinja je 16. svibnja ujutro dala policiji nalog za raspisivanje tjeralice "s mjerom - uhititi".

Nakon raspisivanja tjeralice policija je od prošlog tjedna aktivno putem svojih službi za traganje tražila 55-godišnju bivšu ravnateljicu Vladinoga ureda koja je osuđena zbog namještanja stana Rimčevoj.

Kako podsjeća Jutarnji, USKOK je 2015. zbog spornoga stana u Kninu, osumnjičio i Radić, ali i Josipu Rimac koja je tada bila kninska gradonačelnica, te njezinoga tadašnjega supruga. No, nakon sprovedene istrage u kojoj se Rimčeve teretilo za poticanje Radić na zloporabu, USKOK odustaje od progona tadašnjega bračnoga para Rimac, te optužnicu podiže samo protiv Radić, što na neki način čitavu pravnu logiku slučaja čini neobično jer bi proizlazilo da je Radić Rimcima nekretninu sredila bez njihovoga znanja.

U vrlo kratkome roku Radić biva osuđena na godinu dana zamijenjenih radom za opće dobro. Budući Rimac nije bila optužena za poticanje, pa joj nije bilo niti inkriminirano da joj je pribavljena imovinska korist dodjelom stana, Radić je prema presudi morala nadoknaditi svu nastalu štetu, ukupno 548.653 kune.

Nakon žalbe USKOK-a Vrhovni sud pak postrožuje kaznu Radić osuđujući je na "bezuvjetnu" jednogodišnju kaznu zatvora, odnosno izbacuje mogućnost da se kazna zamijeni dobrotvornim radom. Ubrzo presuda postaje i izvršna, ali Radić skoro tri pune godine odgađa odlazak u zatvor, no nedavno tome dolazi kraj te sutkinja raspisuje nalog za njezinu sprovođenje u zatvor.

Premda se smatralo kako Rimac, nakon što je postupak protiv nje bio obustavljen, više nije imala formalnih dodirnih točaka s Radić, nedavno objavljene poruke bivše kninske gradonačelnice pokazuju da je Rimac itekako bila zainteresirana za slučaj svoje prijateljice koja joj je pomogla da dobije stan.

Tako je iz jedne poruke vidljivo da putuje u Zagreb kako bi s tadašnjim predsjednikom zagrebačkoga Županijskoga suda Ivanom Turudićem razgovarala u slučaju Radić kojoj se tada sudilo na sudu kojim je Turudić predsjedavao. Također o svojoj prijateljici Rimac se navodno preko posrednika raspitivala i u Državnome odvjetništvu, no epilog je bio da je Radić na kraju ipak osuđena, piše Jutarnji.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook