Prethodni članak
Sljedeći članak

U teškoj prometnoj nesreći poginuo vrsni glazbenik


U teškoj prometnoj nesreći, koja se dogodila na državnoj cesti koja povezuje Zadar i autocestu A1, na predjelu Tromilja, smrtno je stradao 78-godišnji multiinstrumentalist, profesor Ivo Brkić, piše Jutarnji.

Rođen je u Tuzli (BiH), a javnosti je postao poznat nakon što je 2020., s napunjene 74 godine, na Odjelu za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu doktorirao s temom "Glazbeni i plesni folklor Bukovice i Ravnih kotara s osvrtom na rubna područja", piše Slobodna Dalmacija.

Nitko prije njega nije tako temeljito, detaljno i sistematski obradio pučko nasljeđe prostora od Karlobaga do Krke i od zaborava otrgnuo na stotine i tisuće nevjerojatnih folklornih, etnografskih i etnomuzikoloških elemenata. Otrgnuo je od nestanka pučku, narodnu kulturu koja dan danas oblikuje kulturni identitet tih ljudi i tog prostora.

Profesor je preminuo u Općoj bolnici Zadar nakon prometne nesreće koja ga je zadesila u automobilu njemačkih registarskih oznaka. Na križanju s cestom prema Škabrnji skrenuo je ulijevo i oduzeo prednost automobilu zadarskih tablica kojim je upravljao 42-godišnji hrvatski državljanin, koji se kretao iz smjera Zemunika prema Smilčiću.

Oba vozača vozilom Hitne medicinske pomoći prevezeni su u Opću bolnicu, gdje je Brkić od zadobivenih ozljeda preminuo, dok su 42-godišnjaku utvrđene lakše tjelesne ozlijede.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook