Prethodni članak
Sljedeći članak

U 11 mjeseci ove godine evidentirano 5 prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom 11 mjeseci obavili očevid kod 635 prometnih nesreća što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje za 6,7 posto


Na području Policijske uprave krapinsko-zagorske u 11 mjeseci ove godine evidentirano je pet prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama. Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom 11 mjeseci obavili očevid kod 635 prometnih nesreća što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje za 6,7 posto. Evidentirano je pet nesreća s poginulim osobama u kojima je pet osoba smrtno stradalo, u 208 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su 53 osobe zadobile teže, a 215 osoba lakše tjelesne ozlijede, dok je u 422 prometne nesreće nastala materijalna šteta. U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, nesreća s ozlijeđenim osobama više je za 18,2 posto, a nesreća u kojima je nastala materijalna šteta više je za 6,8 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba je više za 12,8 posto, a broj lakše ozlijeđenih osoba više je za 1,4 posto. Ukupno su u prometnim nesrećama nastradale 273 osobe što je za 3,4 posto više nego u 11 mjeseci 2018. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina u kojoj dobnoj skupini su nastradala 123 sudionika od kojih je 20 osoba zadobilo teže, a 103 osobe lakše tjelesne ozlijede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama najviše ih je također životne dobi od 20 do 40 godina (569 sudionika) ili 42,6 posto od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća.

Nepropisno kretanje vozila po kolniku najčešći uzrok prometnih nesreća. 136 nesreća ili 21,4 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste - 130 prometnih nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota sa 108 obavljenih očevida, a najsigurnija bio je utorak sa 81 obavljenim očevidom. Kritično vrijeme u toku dana bila su razdoblja između 12 i 13 sati i između 13 i 14 sati sa po 46 obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje bilo je od 1 do 2 sata kada je obavljeno osam očevida. U prometnim nesrećama sudjelovalo je 1337 sudionika od kojih su 183 sudionika ili 13,7 posto bila pod utjecajem alkohola, dok su lani u 595 prometnih nesreća sudjelovala 1334 sudionika od kojih je 151 ili 11,3 posto bilo pod utjecajem alkohola. Tijekom 11 mjeseci ove godine došlo je do povećanja broja sudionika prometnih nesreća za tri osobe ili 0,2 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 2,4 posto. Policijski službenici su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u 11 mjeseci 2019. godine evidentirali 14349 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 6090 prekršaja što iznosi 42,4 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (753) i prekršaji upravljanja neregistriranim vozilom (440), a od ostalih prekršaja još izdvajamo 197 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 132 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 99 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta, 43 prekršaja odbijanja alkotestiranja, 39 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, te 24 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook

Vremenski su uvjeti povoljni za vožnju. Pojačan promet očekujemo na gradskim prometnicama, na glavnim cestama i utocestama u smjeru mora i unutrašnjosti, te na prilazima turističkim središtima duž obale, a povremeni zastoji mogući su na dionicama ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program