Prethodni članak
Sljedeći članak

Štef koji je izboden nožem na Križnom putu u Mariji Bistrici mora u zatvor na 6 mjeseci

  • policija uhićen

    Foto: Sanjin Strukic/Pixsell (Ilustracija)


Foto: Ilustracija/Pixsell

Nedavno smo pisali kako je Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru podignulo optužnicu protiv 46-godišnjaka koji je jednog muškarca u Mariji Bistrici natjerao da klekne te ga potom izbo nožem.

Taj kazneni postupak još uvijek je u tijeku, no jučer je Općinski sud u Zlataru javno objavio presudu po drugom predmetu, kojom tog izbodenog muškarca, Stjepana zvanog Štef, inače iz stubičkog kraja, šalje u zatvor na šest mjeseci.

Naravno, ta dva predmeta nemaju jedan s drugim veze i Štef ne ide u zavor zbog tog nemilog događaja u kojem je izboden, ali je upravo taj događaj Štef spomenuo u svojoj obrani.

No, krenimo redom.

Štef je neoženjen, nema djece, već je više puta osuđivan zbog raznih krađa i prilikom jednog postupka sud mu je odredio i samostalnu mjeru opreza prema kojoj se svaki drugi ponedjeljak u mjesecu, počevši od 11. rujna prošle godine, mora redovito javljati u Policijsku postaju u Donjoj Stubici.

No, on se od tog 11. rujna pa do 29. rujna 2023. godine nije ni jednom javio u prostorije PP Donja Stubica, iako je, kaže sud, bio upozoren da "propuštanjem postupanja po navedenoj mjeri čini kazneno djelo".

Štef je u svojoj obrani pred sudom naveo da mu je jako žao i priznao je da je pogriješio što se nije javio te da se kaje zbog toga. Rekao je kako se nije mogao javljati jer je radio u Zagrebu od 6 do 14, dolazio bi doma iza 15 sati. Doma, kaže, ima bolesnog oca i majku. Imao je posla i nije se javljao, iako kaže da se telefonski javio trećeg ponedjeljka u PP, da mu se javio šef porte te da mu je on rekao da je dobro da se javio telefonski i da mu nije rekao da mora baš doći na policiju.

Također, Štef je naveo i da je u tom razdoblju kad se trebao javljati bio žrtva nasilja, odnosno da je izboden u Mariji Bistrici na Križnom putu od njemu nepoznatog čovjeka, te je dostavio sudu dokumentaciju o liječenju. Rekao je da je morao hodati na previjanje i javljati se svojoj doktorici.

No, sud ga je ipak proglasio krivim i u svojoj presudi ustvrdio da je Stjepan svojim nejavljanjem u policiju počinio kazneno djelo protiv pravosuđa – neizvršavanjem sudske odluke.

Sud ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca. Pri tom mu je izrekao djelomičnu uvjetnu kaznu i to na način da šest mjeseci mora provesti u zatvoru, a ostalih osam mjeseci neće morati biti u zatvoru, već će biti na uvjetnoj.

Tih osam mjeseci zatvorske kazne, naglašava sud, neće se izvršiti (uvjetovani dio kazne), "ukoliko optuženik u roku od 3 (tri) godine ne počini novo kazneno djelo s time da vrijeme provjeravanja u odnosu na uvjetovani dio kazne zatvora počinje teći od pravomoćnosti presude".

No, odmah nakon presude, na nju se žalilo Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru, koje smatra da je kazna preblaga i da Stjepan svih 14 mjeseci treba bezuvjetno provesti u zatvoru.

"Optuženik je osuđivan u kontinuitetu od 2011. godine i to za kaznena djela protiv imovine. Izrečene su mu uvjetne i bezuvjetne kazne zatvora. Iz ovakove kaznene evidencije optuženika evidentno je da je činjenje kaznenih djela njegov način života i pribave sredstava za život, a iskazano žaljenje samo način umanjenja kazneno pravne odgovornosti. Isto nije iskreno, već odgovornost za počinjenje djela svaljuje na druge. Žali zbog toga što je u zatvoru.

Potom, optuženik želi umanjiti svoju kazneno pravu odgovornost govoreći kako se liječi, da je bolestan, da je radio, da je skrbio o roditeljima i slično. Potpuno je neprikladno optuženiku koji cijeli život čini kaznena djela protiv imovine te je zbog navedenih djela i izdržavao zatvorske kazne izreći djelomičnu uvjetnu osudu u situaciji u kojoj mu je sud već poklonio vjeru i izrekao samostalnu mjeru opreza. Optuženiku je već dano više prilika uskladiti svoje ponašanje s pravnim normama, ali isti to opetovano odbija. Sada čini i kazneno djelo protiv pravosuđa, a dana mu je prilika da se brani sa slobode", navelo je, između ostalog, Općinsko državno odvjetništvo u svojoj žalbi.

Hoće li Štef u zatvoru provesti šest mjeseci ili četrnaest, na kraju će odlučiti nadležni županijski sud.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook