Prethodni članak
Sljedeći članak

Podignuta optužnica protiv direktora zabočke tvrtke. Tužitelji traže zatvor


Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru podignulo je optužnicu protiv dvojice bivših direktora jedne građevinske tvrtke sa sjedištem u Zaboku, ali i protiv same tvrtke, koja je registrirana kao j.d.o.o. (jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću).

Naime, prvookrivljeni je bio direktor te tvrtke od 08. travnja 2020. godine do 31. svibnja 2021. godine, a drugookrivljeni od 01. lipnja 2021. do 31. srpnja 2023. godine.

Prvookrivljenog se, kao i samo tvrtku, tereti da je, dok je bio direktor, oštetio petero, a drugookrivljeni sedmero zaposlenika tvrtke.

Oni su svojim zaposlenicima, tvrdi Općinsko državno odvjetništvo u svojoj optužnici, u cilju da im uskrate prava iz osiguranja koja im po osnovi rada pripadaju, propustili obračunati, zadužiti i uplatiti obvezne doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Također, propustili su Poreznoj upravi dostaviti propisanu evidenciju o isplaćenim primicima po osnovi nesamostalnog rada, odnosno, JOPPD obrazac za radnike, onemogućivši im time ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, kao i ostvarivanje prava iz zdravstvenog osiguranja, pa su tako svoje zaposlenike lišili prava iz osiguranja koja im po osnovi rada pripadaju, što je uostalom utvrđeno i zakonom.

Inače, u optužnici se navodi i da optuženi tijekom istrage nisu iznosili obranu, niti odgovarali na pitanja, već su se branili šutnjom.

Zbog svega navedenog tužiteljstvo traži od Suda da se obojica direktora kazne sa po deset mjeseci zatvora svaki, a tvrtka kojoj su bili na čelu s novčanom kaznom u iznosu od 5 tisuća eura.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook