Prethodni članak
Sljedeći članak

Osuđen jer je bratu Marku rekao da je "j*bač". Viši sud: "Pa to je kompliment"

  • Sud ilustracija presuda

    Foto: Ilustracija/ Duško Jaramaz/ Pixsell


Ante (30) osuđen je za psihičko nasilje u obitelji prema bratu Marku (28) jer mu je rekao da je “jebač iz Prečkog”. Prema presudi, sve se dogodilo u ožujku lani u 20.30 sati u dvorišnom prostoru obiteljske kuće u naselju na širem zagrebačkom području, piše Danica.hr.

“Ante se nasilnički ponašao u obitelji prema bratu jer ga je verbalno vrijeđao pogrdnim riječima govoreći mu „jebaču iz Prečkog“, čime je kod Marka prouzročio povredu dostojanstva i uznemirenost”, glasila je nepravomoćna presuda.

Proglašen je, dakle, krivim te lani osuđen na 600 kuna kazne i naknadu paušalnog troška prekršajnog postupka u iznosu 300 kuna. Protiv te presude Ante je podnio žalbu Visokom prekršajnom sudu RH.

U žalbi se, među ostalim, navodi kako riječi “jebač iz Prečkog” ne predstavljaju same po sebi radnju koja bi se mogla smatrati verbalnim nasiljem, prenosi Danica.

“Štoviše, te riječi, kada su izgovorene između dva punoljetna muškarca, mogu imati i pozitivne, tj. pohvalne konotacije. Te riječi uopće nisu bile podobne da kod Marka izazovu uznemirenost i povredu dostojanstva”, ističe se u žalbi.

Visoki prekršajni sud RH Anti je dao za pravo te ukinuo presudu i oslobodio ga optužbi.

“Osnovano Ante ističe da izgovorene riječi nemaju težinu psihičkog nasilja, odnosno nemaju potreban stupanj agresivnosti da bi kod žrtve nasilja uzrokovale posljedice ugroženosti ili povrijeđenosti, što je biće inkriminiranog prekršaja.

Niti sam oštećenik, brat Marko, nije na ispitivanju u nesmetanom kazivanju potvrdio navedene riječi, nego tek na izričit upit suda”, zaključuje se u presudi višeg suda, piše Danica.hr.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook