Prethodni članak
Sljedeći članak

OPREZ: I ovog vikenda policijska akcija

Na području Policijske uprave krapinsko-zagorske provest će se ovog vikenda preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerena na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja


Na području Policijske uprave krapinsko-zagorske provest će se ovog vikenda preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerena na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela u vožnji, prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima, te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

- Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja postojećih ograničenja brzine kretanja, ali i na obavezu prilagođavanja brzine kretanja karakteristikama kolnika, stanju prometnice, gustoći prometa na prometnici, prometu pješaka, vozača bicikala, mopeda i motocikala i postavljenoj prometnoj signalizaciji. Tijekom vikenda na prometnicama očekujemo i vozače motocikala i mopeda te im stoga skrećemo pozornost da još uvijek nisu idealni uvjeti za vožnju mopeda i motocikala i molimo za povećan oprez. Naglašavamo da su, neovisno o temperaturi zraka, kolnici hladni i da su pneumatici namijenjeni za ovu vrstu vozila predviđeni za veće temperature kolnika. Vozače motocikala i mopeda podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige i preporučamo korištenje zaštitnih odjela, a na vozače motocikala zasebno apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja, da umorni ne upravljaju vozilima, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima – rekli su iz policije.

Policija je objasnila kako svi sudionici u prometu, odnosno vozači svih vrsta vozila i pješaci, dužni su poštivati značenje prometnih znakova i svjetala semafora kojima se regulira promet na raskrižjima. Podsjećamo da su vozači koji skreću ulijevo dužni propustiti vozače koji im dolaze u susret i nastavljaju svoje kretanje ravno ili skreću udesno. Također, vozači koji se s makadamske, zemljane ili slične ceste uključuju u promet na asfaltiranu cestu, moraju propustiti vozila koja se kreću asfaltiranom cestom. Vozači koji se uključuju u promet iz dvorišta, parkirališta, s biciklističke staze i dr. moraju prvo propustiti vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju.

 - Vozače molimo i da se prije nešto što započnu vozilom vršiti radnje u prometu, kao što su pretjecanje, uključivanje u promet, skretanje i drugo, uvjere da iste mogu sigurno izvršiti i da pritom neće sebe ni ostale sudionike u prometu izložiti opasnosti. Podsjećamo da se vozače da se vozilima trebaju kretati sredinom desne prometne trake, kako ne bi došlo do prelaska na suprotni prometni trak ili zahvaćanja bankine i slijetanja vozila sa ceste.Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozače i vozačice te ih molimo da vode računa da drže dovoljan razmak između svog vozila i vozila ispred sebe ili desnog ruba kolnika, da smanje brzinu svojih vozila, da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije opojnih sredstava te da prilikom vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanje, skretanje, uključivanje u prometu, vožnja unazad) vode računa da iste mogu sigurno izvršiti. Građane koji nisu položili vozački ispiti i ne posjeduju valjanu vozačku dozvolu, kao i građane kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, molimo da ne upravljaju vozilima – poručila je policija, a svim vozačima i putnicima savjetuje savjetuje da koriste sigurnosne pojaseve ugrađene u iste, a vozače i pješake mole da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele i slične uređaje koji odvlače pozornost.

- Vozače bicikala podsjećamo na obavezno kretanje biciklističkim stazama i trakama te na korištenje reflektirajuće biciklističke odjeće ili prsluka ili druge reflektirajuće oznake tijekom noći. Pješake podsjećamo na obavezno dodatno označivanje reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti tijekom sudjelovanja u prometu noću kako bi bilo što uočljiviji. Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića, ali i konzumacije drugih opojnih sredstava i lijekova koji negativno utječu na vozačke sposobnosti, ne upravljaju vozilima u prometu na cesti – naglasili su iz policije.

 

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Povremeno je pojačan promet na cestama u smjeru mora, osobito na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, A7 Rupa-Diračje, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) o...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program