Prethodni članak
Sljedeći članak

Nevjerojatno što su sve Zagorci izvodili za Martinje. Trojica završila u zatvoru

  • policija noć

    Foto: Pixsell/ Ilustracija


Proteklog vikenda, kada su se diljem Zagorja održavale proslave Martinja i simbolične ceremonije krštenja mošta, policija u Zagorju već po običaju je provodila pojačani nadzor i kontrolu prometa. Tako je od petka 10. studenog do ponedjeljka 13. studenog na području Krapinsko – zagorske županije policija provela čak 283 testiranja na prisutnost alkohola i/ili droge u organizmu vozača, a među njima 35 ih je bilo pijanih. Ono što je posebno zanimljivo da je njih pet odvedeno u policiju na otrježnjenje, drugih pet je uhićeno, a čak trojica su istog vikenda odvedena na sud i odmah su osuđeni na kazne zatvora. I to ne male.

Rekorder s 2,88

Iz PU krapinsko – zagorske pojasnili su kako su akciju provodili u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama. -”Na području kojeg sigurnosno pokriva PU krapinsko – zagorska poduzimane su pojačane mjere preventivno - represivnih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, posebice u noćnim i ranim jutarnjim satima u dane vikenda, prije i poslije „Martinja“. U tom vremenu je na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava krapinsko - zagorska, radi utvrđivanja prisutnosti u organizmu alkohola i/ili droga, nad 283 vozača provedeno ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i uređaja. Pri upravljanju vozilima zatečeno je ukupno 35  vozača pod utjecajem alkohola,  od čega je kod 12 vozača izmjerena količina alkohola u organizmu bila je iznad 1,51 g/kg,  kod 13 vozača od 0,51 – 1,00 g/kg, kod 7 vozača od 1,01,- 1,5 g/kg, i kod 3 vozača do 0,5 g/kg (radi se o kategoriji mladih vozača). Najveća izmjerena količina alkohola bila je 2,88 g/kg.”, kažu iz PU krapinsko – zagorske.

Trojica najgorih

Tako je policija tijekom spomenute akcije u Zagorju utvrdila 155 prometnih prekršaja, od čega 35 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 44 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila, 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje, 5 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje, i 41 ostali prekršaj u nadzoru prometa. Među pijanim vozačima posebno se izdvajaju trojica, a među njima je i rekorder vikenda, koji je 'napuhao' čak 2,88 promila. Ta trojica specifična su i po tome što su istog vikenda odvedeni na sud te su osuđeni na zatvorske kazne. To je, naime, sve češća policijska praksa i, kako neslužbeno doznajemo, samo Ministarstvo unutarnjih poslova inzistira da se recidivisti, odnosno, ponavljači takvih najgorih prometnih prekršaja promptno i strogo kažnjavaju, sve, dakako, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Što se spomenutog trojca tiče, oni su dobili poprilične zatvorske kazne, no, bit će zadržani u zatvoru samo od 8 do 10 dana, nakon čega će biti pušteni na izdržavanje 'uvjetne kazne'. U nastavku prenosimo policijska izvješća o ta tri slučaja.

Budinščina

U Budinščini u petak, 10. studenog oko 22 sata, tijekom nadzora prometa policijski službenici zaustavili su 45-godišnjeg vozača koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,88 promila, za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta, nije koristio sigurnosni pojas i utvrđeno je kako je recidivist prometnih prekršaja. Vozač je uhićen i idući dan, 11. studenog oko 11 sati, uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, doveden na sud gdje mu je rješenjem određeno zadržavanje u trajanju od 10 dana, izrečena kazna zatvora od 40 dana uvjetno na jednu godinu i vozač je predan u zatvor u Zagreb.

Pregrada

Potom, prekršaj do kojeg je došlo u Pregradi, 12. studenog oko 1,30 sati, gdje je tijekom nadzora prometa zaustavljen i kontroliran 23-godišnji hrvatski državljanin koji se nije zaustavio na znak stop policijskih službenika, već je naknadno zaustavljen, prilikom nadzora policijskim službenicima nije htio dati na uvid osobnu iskaznicu i vozačku dozvolu, odbio je alkotestiranje i testiranje na droge te je prilikom postupanja vrijeđao policijske službenike i samovoljno je htio napustiti mjesto događaja. Vozač 23-godišnjak je uhićen i, uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, doveden na sud gdje mu je sud Rješenjem odredio zadržavanje u trajanju od 8 dana, novčanu kaznu od 1.230 eura, zabranu upravljanja vozilima „B“ kategorije u trajanju od 5 mjeseci i kaznu zatvora u trajanju od 30 dana uvjetno na 1 godinu. Vozač je u nedjelju predan u zatvor u Zagrebu.

Zlatar

U Zlataru, je zaustavljen 50-godišnji vozač, 10. studenog oko 21 sat, vozač je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,48 promila, nije koristio tijekom vožnje sigurnosni pojas, utvrđeno je i kao je recidivist prometnih prekršaja te je uhićen. Idući dan, 11. studenog, uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, doveden je na sud gdje mu je rješenjem određeno zadržavanje u trajanju od 10 dana, novčana kazna od 130 eura i kazna zatvora u trajanju od 30 dana uvjetno na 1 godinu. Vozač je predan u zatvor u Zagrebu.

Ostali slučajevi

Osim spomenute trojice, koji su, sasvim zasluženo, najstrože kažnjeni, bilo je još uhićenih vozača, ali i njih petorica koji nisu uhićeni, ali su odvedeni u policijske prostorije na triježnjenje, gdje su boravili dok im razina alkohola nije pala ispod 0,5 promila. Od onih koji su 'napuhali' najviše, policija je u svom izvješću posebno izdvojila sljedeće: „U Zlataru je zaustavljen 33-godišnji vozač koji je upravljao vozilom s 2,04 promila, u Bedekovčini 40-godišnji vozač isto tako s 2,04 promila, u Donjoj Stubici 37-godišnji vozač s 1,91 promila, u Ladislavcu 66-godišnji vozač s 1,64 promila, u Zlataru 66-godišnji vozač s 1,62 promila, u Orešju Humskom 31-godišnji vozač s  1,54 promila, u mjestu Globočec 33-godišnji vozač s 1,18 promila alkohola u organizmu.”, naveli su iz PU krapinsko – zagorske.

Apel policije

S obzirom na sve gore navedeno, odnosno, na velik broj pijanih vozača, iz policije najavljuju da će do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), a  posebno strogi bit će prema ponavljačima teških prometnih prekršaja, odnosno, recidivistima. „Pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu jer alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti, čime se uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba.”, poručili su iz Policijske uprave krapinsko – zagorske.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook