Prethodni članak
Sljedeći članak

NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: PU krapinsko-zagorska bilježi pad broja slučajeva prekršaja nasilja u obitelji

Odlukom Hrvatskog sabora iz 2004. godine 22. rujan obilježava se kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene 22. rujna 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu - supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja, a zapisničarka je teško ranjena


Odlukom Hrvatskog sabora iz 2004. godine 22. rujan obilježava se kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene 22. rujna 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu - supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja, a zapisničarka je teško ranjena.

Nasilje nad ženama je duboko ukorijenjeno u svim društvenim strukturama te predstavlja jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava u cijelome svijetu pa tako i u Republici Hrvatskoj. Činjenica da su žrtve nasilnih ponašanja u obitelji većinom osobe ženskog spola ukazuje na potrebu za stalnim osvješćivanjem javnosti. Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama želi se senzibilizirati javnost na problematiku nasilja, nasilja nad ženama i vršnjačkog nasilja; te potaknuti sve građane, posebice žrtva nasilja, na prijavljivanje svih oblika nasilja, nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Naglašava se važnog multidisciplinarnog pristupa svih čimbenika koji se bave problematikom nasilja, a ujedno se i svaki pojedinac može zapitati koliko je sam svojim djelovanjem pridonio suzbijanju svih oblika nasilničkog ponašanja i najoštrijoj osudi takvog ponašanja.

 

Svojim statističkim pokazateljima Policijska uprava krapinsko-zagorska bilježi pad broja slučajeva prekršaja nasilja u obitelji, odnosno u prvih 8 mjeseci ove godine bilježi za 17,6 posto manje broja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u odnosu na isti period prethodne godine, dok je s druge strane zabilježen porast broja kaznenih djela Nasilje u obitelji za 20,9 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Policijska uprava krapinsko-zagorska provodi mnogobrojne aktivnosti na senzibilizaciji i osvješćivanju javnosti o spomenutoj problematici, kao i aktivnosti u cilju prevencije i sprečavanja nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i vršnjačkog nasilja.

Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova je 2019.godine u suradnji s partnerima pokrenulo nacionalni preventivni projekt pod nazivom „LILY“ usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama. Riječ je o projektu multimodularnog karaktera, a u sklopu jedne od komponente programa nastala je i pjesma „Lily“ koju je skladao glazbenik Marina Ivanovića „Stoke“ posvećenu svim ženama, žrtvama nasilja.

Za nasilje nema opravdanja! Pozivamo sve žene koje trpe nasilje da se obrate policiji i potraže pomoć, a građane da o svakom obliku nasilja obavijeste policiju na broj 192!

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi. U Gorskom kotaru ponegdje ima magle. Od 23. listopada do 23. prosinca 2020. god. između 09:00 i 11:00 sati te 17:00 i 19:00 sati u trajanju do 30 min...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program