Prethodni članak
Sljedeći članak

Možemo li se dogovoriti? Pokušaj podmićivanja policajca vas može odvesti u zatvor, jedna takva presuda već postoji

Odzvonilo je podmićivanju...


U običaje na ovim prostorima sigurno ulazi i svojevrsni scenski nastup koji kreira svaki vozač prema svojim sposobnostima i uvjerenjima kada biva zaustavljen od strane policijskog službenika u kontroli prometa, odnosno zbog počinjenja kakvog prometnog prekršaja. Nemoćno slijeganje ramenima, uzdisanje, zapomaganje, ispričavanje ili ulaženje u verbalno nadmetanje s uvjeravanjem kako nije, niti može biti počinjen prekršaj na koji se vozaču ukazuje. Svatko ima svoju metodu! Razlika od čovjeka do čovjeka, od vozača do vozača! U svakom slučaju terminologija tipa: joj pa nemojte, odnosno bi li to moglo biti oprošteno ili proći s nekim manjim prekršajem, zapravo možemo li se kako dogovoriti, više je pravilo nego iznimka u tom vozačkom igrokazu, piše revija HAK.

Tako je zbog davanja mita policijskom službeniku za vrijeme sastavljanja zapisnika o počinjenom prekršaju zbog vožnje u alkoholiziranom stanju davatelj mita u predmetu Vrhovnog suda Republike Hrvatske Kž-554/05-6 osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri (3) mjeseca! Bezuvjetno! Vrhovni sud preinačio je prvostupanjsku presudu, smatrao je da je sud prvog stupnja primijenio preblagu kaznenu sankciju, uvjetnu osudu s izrečenom kaznom zatvora od šest (6) mjeseci i rokom kušnje od dvije (2) godine.

Što je činio konkretni davatelj mita? Ubacivao novac. Naime, u presudi se navodi: optuženik je za vrijeme sastavljanja zapisnika o počinjenom prekršaju zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, rekao djelatniku policije Z. B. koliko vam košta taj zapisnik, nagovarajući ga da taj zapisnik podere i vrati mu vozačku dozvolu, ubacujući pri tome novčanice od po 1.000,00 kn u kabinu policijskog vozila. Iako je opetovano upozoren da uzme svoj novac natrag, jer u protivnom čini kazneno djelo davanja mita, optuženik je nastavio sukcesivno ubacivati novac sve do svote od 6.050,00 kn, koliko je imao u novčaniku. Takvo ubacivanje mita prema stavu Vrhovnog sud Republike Hrvatske zaslužuje zatvor u trajanju od tri mjeseca! Istaknuto je ujedno kako je optuženikova dosadašnja neosuđivanost, njegovo obiteljsko stanje i činjenica da je u vrijeme događaja bio znatnije alkoholiziran što je, i po mišljenju Vrhovnog suda, doprinijelo njegovom arogantnom i omalovažavajućem ponašanju prema djelatnicima policije, doduše, ima značaj olakotnih okolnosti, ali ne u mjeri da bi se i samim upozorenjem uz prijetnju izvršenja kazne zatvora mogla ostvariti svrha izricanja kaznenih sankcija. Također se ističe kako je podcijenjena težina i društvena opasnost kaznenog djela, jer se ovakvim ponašanjem prema djelatnicima policije umanjuje dignitet državnih službenika koji zakonito obavljaju svoj posao u važnoj funkciji sprječavanja prometnih prekršaja i delikata, a time je i postupak optuženika štetan za funkcioniranje društva u cjelini. Zbog toga, a budući da optuženik ne pokazuje nikakvu kritičnost prema vlastitom postupku, trebalo je, zbog pogibeljnosti samog kaznenog djela i visokog stupnja ugrožavanja zaštićenog dobra, optuženika osuditi na kaznu zatvora u trajanju od tri (3) mjeseca, jer će se samo tako odmjerenom kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da više ne čini takva kaznena djela, a ujedno će se i drugi građani upozoriti na krajnju neprihvatljivost takovih i sličnih ponašanja.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program