Prethodni članak
Sljedeći članak

Manje prometnih nesreća, manje kaznenih djela i krađa, ali i 3 osobe poginule u prometu

Razgovarali smo s načelnikom Policijske uprave Krapinsko - zagorske Robertom Pavićem o stanju sigurnosti u prometu i kriminalitetu u prvih šest mjeseci ove godine.


ZL: Kako bi ocijenili stanje sigurnosti na području Policijske uprave Krapinsko-zagorske u prvoj polovici godine?


PAVIĆ: Stanje sigurnosti na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava krapinsko - zagorska je povoljno. Pogotovo se to odnosi na statističke pokazatelje rada kriminalističke policije u šest mjeseci ove godine i počinjenih prekršaja protiv javnog reda i mira. Međutim, iako je došlo do smanjena broja prometnih nesreća, broj poginulih osoba u prvom polugodištu 2020. godine u prometu je veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S obzirom kako je prvo polugodište ove godine obilježila specifična situacija pandemije korona virusa, želim pohvaliti rad, angažiranje i požrtvovnost službenika Policijske uprave krapinsko-zagorske te im čestitati na svim obavljenim zadaćama i ostvarenim rezultatima. U tom razdoblju provodili smo poslove koji su se odnosili na nadzor provođenja odluka Stožera civilne zaštite RH, pridržavajući se svih preporuka koje se odnose na sprečavanje širenja korona virusa i uz sve poteškoće i specifičnosti u radu, svi zajedno, uspjeli smo postići da ni jedan policijski službenik naše policijske uprave nije bio pozitivan na COVID-19. I sada su, policijski službenici angažirani po poslovima koji se odnose na poštivanje odluka koje se odnose na sprečavanje širenja zaraze, ali isto tako i na prevenciji kaznenih djela i prekršaja, otkrivanju počinitelja kaznenih djela, sankcioniranju prekršitelja prekršaja i svih ostalih policijskih poslova.

ZL: Što se tiče kriminaliteta, kakva je statistika? Jesmo li još uvijek najsigurnija županija ili se to promijenilo?


PAVIĆ: Tijekom prvog polugodišta ove godine evidentirana su 432 kaznena djela, što je smanjenje u odnosu na šest mjeseci prošle godine od 2,9%, a ako se i uzme u obzir kako je za počinjenje kaznenih djela prijavljeno 206 osoba ili 6,2% više nego prošle godine, dolazi se i do povećanja ukupne razriješenosti kaznenih djela sa 76,4% u šest mjeseci lani, na 80,6% ove godine. Prema statističkim podacima po počinjenim kaznenim djelima najsigurnija smo županija u Republici Hrvatskoj. Naime, na području naše policijske uprave, odnosno Krapinsko-zagorske županije, na sto tisuća stanovnika zabilježeno je 345 kaznenih djela. Kako smo sigurna županija možemo zaključiti i ako se usporedimo sa drugima i kažemo kako po broju kaznenih djela na sto tisuća stanovnika slijedi PU bjelovarsko - bilogorska sa 402 kaznena djela ili kako je prosjek u Republici Hrvatskoj 600 kaznenih djela na sto tisuća stanovnika.

ZL: Gdje je evidentiran najveći broj kaznenih djela?

PAVIĆ: Najveći broj kaznenih djela evidentirano je na području koje sigurnosno pokriva PP Zabok - 153 ili 35,4% od ukupnog broja kaznenih djela, zatim slijede PP Donja Stubica - 94 ili 21,8% kaznenih djela, te PP Krapina i PP Zlatar Bistrica sa po – 59 ili 13,7% kaznenih djela. Policijska postaja Pregrada zabilježila je 37 kaznenih djela ili 8,6% od ukupnog broja kaznenih djela na području naše PU, te PP Klanjec – 26 ili 6,0% kaznenih djela. Postaja prometne policije Krapina tijekom prvog polugodišta 2020. godine evidentirala je 4 ili 0,9 % kaznenih djela.

Broj najčešćih kaznenih djela u ovoj godini je u padu, a to se, prije svega, odnosi na kaznena djela krađe kojih je manje za 37,3% u odnosu na šest mjeseci prošle godine i kaznenih djela teških krađa čije smanjenje u odnosu na lani iznosi 31%. Također je i zabilježeno smanjenje od 2,9% kaznenih djela koja su počinjena na štetu mladeži i obitelji. Po broju kaznenih djela kriminaliteta drogabilježi se manji pad, odnosno lani je u šest mjeseci zabilježeno 27 takvih kaznenih djela, a ove godine 21 kazneno djelo iz domene kriminaliteta droga. Dobrim radom došlo je i do povećanja kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta prijavljene su četiri fizičkei tri pravne osobe.

ZL: Koliko je bilo evidentiranih prometnih nesreća u prvih 6 mjeseca ove godine i koliko osoba je smrtno stradalo?


PAVIĆ: U šest mjeseci ove godine na prometnicama koje nadzire Policijska uprava krapinsko-zagorska dogodilo se 256 prometnih nesreća. U odnosu na prvo polugodište 2019. godine, kada je zabilježeno 330 prometnih nesreća, bilježi se smanjenje broja prometnih nesreća za 74 prometne nesreće ili 22,4 %. Prometnih nesreća s materijalnom štetom manje je za 20,5%, a s ozlijeđenim osobama za 28,8% u odnosu na prošlu godinu. Na žalost, ove godine zabilježene su tri prometne nesreće u kojima su tri osobe smrtno stradale ove godine i to dva vozača osobnog automobila i jedna pješakinja, dok u istom razdoblju lani nisu zabilježene prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama. Što se broja lakše ozlijeđenih osoba tiče, u prometnim nesrećama ove godine broj lakše ozlijeđenih osoba manji je za 31,4%, a broj teško ozlijeđenih osoba manji je za 12,5%, odnosno ove godineteško je ozlijeđena 21 osoba, što je za 3 osobe manje nego u istom razdoblju 2019. godine, a lakše su ozlijeđene83 osobe što što je za 38 manje lakše ozlijeđenih osoba nego u prvom polugodištu 2019. godine, odnosno ukupno gledajući, tijekom prvog polugodišta 2020. godine sveukupno je stradalo 107 osoba što je za 38 ili 26,2% manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

Ove godine, u šest mjeseci, utvrđeno je 574 više prometnih prekršaja nego u šest mjeseci prošle godine, odnosno zabilježena su 7 882 prometna prekršaja. I nadalje, najveći broj prometnih prekršaja odnosi se na nepropisnu brzinu kretanja vozila. Takvih je prekršaja zabilježeno ove godine 3 801 ili 31,5% više nego u šest mjeseci lani, a utvrđeno je i povećanje broja prometnih prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom vožnje za 12,9%. Ove godine zatečeno je 328 vozača koji su vozilima upravljali sa nedopuštenom koncentracijom alkohola u organizmu, što je za 113 ili 25,6% manje nego u šest mjeseci lani, a utvrđen je i manji broj prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima u odnosu na prvo polugodište lani i to za 10,4%, odnosno lani su zabilježena 657 takvih prekršaja a ove godine 589.

ZL: Kakvi su statistički podaci po pitanju kršenja javnog reda i mira i obiteljskog nasilja?

PAVIĆ: U odnosu na šest mjeseci prošle godine, u istom razdoblju ove godine, došlo je do smanjena broja svih prekršaja, znači onih koji se odnose na prekršaje protiv javnog red i mira, smanjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji kao i smanjenja prekršaja iz ostalih zakona.

Tako je u prvom polugodištu ove godine zabilježeno 77 prekršaja protiv javnog reda i mira, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani od 14,4% kada je takvih prekršaja bilo 90. Još veće smanjenje zabilježili smo po prekršajima koji se odnose na prekršaje iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji, došlo je do smanjenja od 19,6%, odnosno u šest mjeseci ove godine zabilježeno je 148 takvih prekršaja, a u istom razdoblju prošle godine 184. Iz ostalih zakona bilježi se najveće smanjenje, pa je tako ove godine bilo 342 prekršaja iz ostalih zakona, što je smanjenje od 29,6% u odnosu na prvo polugodište lani kaka ih je zabilježeno 486. Ukupno gledajući, prekršaji ukupno po svim zakonima ove godine su u smanjenju od 27,3%, pa je tako lani u prvom polugodištu zabilježeno 576 prekršaja iz svih zakona a ove godine 419.

ZL: Korona je smanjila i putovanja, naši granični prijelazi bilježe i manji broj putnika.

PAVIĆ: S obzirom na epidemiološku situaciju i ograničenja putovanja zbog korona virusa, u ovoj godini bilježi se manji broj putnika, pa su tako i podaci o prelascima putnika preko graničnih prijelaza koje pokriva naša policijska uprava u smanjenju. Tako je u šest mjeseci preko graničnih prijelaza koje pokriva Policijska uprava krapinsko-zagorska ukupno prešlo 3 224 181 putnik u 1 490 083 vozila, za razliku od lani kada je u istom razdoblju bilo 5 904 928 putnika u 2 412 411 vozila, što iznosi smanjenje od 45,4 posto u broju putnika i 38,2% u smanjenju vozila koji su prešli državnu granicu preko graničnih prijelaza na našem području.

ZL: I ove godine bilježimo veliki broj požara.

PAVIĆ: Bez obzira na smanjenje ukupnog broja požara ove godine, na žalost, zabilježeno je povećanje stradalih u njima. Tako je tijekom prvog polugodišta 2020. godine evidentirano je 79 požara što je za 58 požara ili 42,3% manje nego u prvom polugodištu 2019. godine. Najviše požara nastalo je na otvorenim prostorima, više od polovice svih požara, odnosno njih 40 ili 50,6 %, zatim na građevinskom objektu 35 požara ili 44,3%, dok su 4 ili 5,1% požara nastala na prometnim sredstvima.Ukupna materijalna šteta u nastalim požarima cijeni se na više od milijun kuna. U nastalim požarima 6 osoba je smrtno stradalo, a 3 osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede, za razliku od prvog polugodišta 2019. godine kada su 2 osobe smrtno stradale, a 2 osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3.  Zbog jakog vjetra na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bak...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program