Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvati u Zambiji ovaj tjedan ne idu pred sud. Ostaju u zatvoru


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oglasilo se priopćenjem oko slučaja osmero hrvatskih državljana koji se i dalje nalaze u pritvoru u Zambiji.

“Sukladno trenutno raspoloživim informacijama, osmero hrvatskih državljana, koji su ponovno pritvoreni u zambijskom gradu Ndola ovaj tjedan neće biti izvedeni pred nadležni sud.

Veleposlanik RH u Pretoriji Ante Cicvarić trenutno se nalazi u Republici Zambiji. Hrvatskim državljanima je osigurana hrana, a pribavljaju se i ostale potrepštine.

Putem nadležnih tijela Republike Zambije ponovno je zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima”, stoji u priopćenju Ministarstva.

Podsjetimo, uhićeni hrvatski državljani u Zambiji su od sredine prosinca kada su prvi put uhićeni. Tužiteljstvo ih je teretilo da su krivotvorili dokumente četvero djece iz Demokratske Republike Kongo koju su posvojili i namjeravali povesti u Hrvatsku.

Nakon odbacivanja optužnice četiri para posvojitelja su krenula za Hrvatsku nakon što su od suda dobili uputu da u roku od 48 sati napuste zemlju, ali su u zračnoj luci ponovno uhićeni i tereti ih se za isto kazneno djelo kao u prosincu.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook