Prethodni članak
Sljedeći članak

GRUNTOVČANI SU AMATERI ZA NJIH : Ludbrežanin dao kaparu za kuću, Koprivničanac je prodao drugome

Slučaj je završio na sudu i ovih dana je donesena presuda


Da su Zagorci prvaci u parničevanju, očito je zabluda. Pročitajte kako to rade Podravci

Bojan iz Koprivnice Ludbrežaninu Lini, presudom Općinskog suda u Varaždinu, mora platiti 4000 eura u kunskoj protuvrijednosti i još 8700 kuna troškova parničnog postupka zbog propale kupoprodaje kuće u Ludbregu s kraja listopada 2019. godine, piše Podravski.hr

Prema tužbi koju je Lino podnio na Općinskom sudu, s Bojanom je 30. listopada 2019. godine sklopio preliminarni ugovor o prodaji nekretnine kojim je dogovorio kupnju kuće, dvorišta i zemljišta u Ludbregu za 52.000 eura. Kako bi osigurao kupnju, Lino je Bojanu uplatio 2.000 eura kapare, dok se ostatak iznosa obvezao platiti nakon isplate kredita. Odmah po sklapanju preliminarnog ugovora Lino je krenuo s realizacijom kredita koji je trebao biti realiziran u prosincu iste godine. Nakon toga, tvrdi Lino, Bojan je od njega protivno ugovoru zatražio isplatu dodatnih 6.000 eura ‘ili će kuću prodati nekome drugome’.

Kako Lino tvrdi u tužbi, Bojan je svejedno prodao kuću nakon čega je Lino zbog propale kupoprodaje od Bojana tražio dvostruku uplaćenu kaparu što je Bojan odbio. Smatrajući da ima na to pravo, Lino ga je tužio sudu. U odgovoru na tužbu Bojan se usprotivio Lininom tužbenom zahtjevu. Nije sporio da su sklopili ugovor o kupoprodaji kuće i da je primio 2000 eura kapare, no tvrdio je da do prodaje kuće nije došlo njegovom krivnjom, već Lininom zato što on nikada nije realizirao stambeni kredit. Osim toga, Lino ga nikad nije pozvao na ispunjenje ugovora, niti je ispunio svoju ugovornu obvezu slijedom čega drži kako je sklopljeni ugovor i dalje na snazi. Štoviše, u odgovoru na tužbu pozvao je Linu da mu isplati 50.000 eura.

U dopuni svog odgovora na tužbu, postavio je i protutužbeni zahtjev da mu Lino mora isplatiti i troškove parničnog postupka. Lino mu je odgovorio kako je ugovor raskinut još 2019. godine kada mu je odbio isplatiti 6000 eura i kada je kuću prodao nekom trećem umjesto njemu. Rekao je kako mu je kredit bio odobren, ali ne i isplaćen zato što je Bojan kuću prodao nekom drugom. Lino je dodao kako je Bojana zbog prijevare prijavio Policijskoj postaji Ludbreg, i kako je Bojan kuću prodao za 40.000 eura, dakle za 12.000 eura manje nego što ju je on trebao kupiti.

Kako se navodi u dokaznom postupku, sutkinja Općinskog suda u Varaždinu Bosiljka Malnar zatražila je uvid u Lininu kaznenu prijavu i utvrdila kako policajci nisu utvrdili elemente kaznenog djela prijevare te da su ga uputili da spor riješi privatnom tužbom. U obavijesnom razgovoru na policiji Bojan je rekao da je Lini ponudio vratiti 2000 eura kapare, no da je ovaj to odbio i da je zahtijevao dvostruku kaparu. Saslušan je i muškarac koji je od Bojana kupio kuću, a koji je rekao da mu je on najprije rekao kako je kuća prodana jer je dobio kaparu, a zatim da ga je nazvao i obavijestio kako je kuća ipak na prodaju zato što je došlo do komplikacija. Potvrda Linine priče stigla je i iz Zagrebačke banke putem dopisa u kojem stoji kako je Lino odustao od kredita te kako nije došlo do isplate, a sve zbog toga jer je Bojan kuću prodao nekom drugom.

Kako je u zakonu o obveznim odnosima navedeno da strana koja je dala kaparu može zbog neispunjenja ugovora tražiti naknadu štete ili tražiti dvostruke kapare, sutkinja Bosiljka Malnar tako je i dosudila cijeneći sve provedene dokaze i iskaze svih svjedoka. Presuda je nepravomoćna i Bojan se može žaliti na presudu.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg pada u Gorskom kotaru, a tuča mjestimice usporava promet u zaleđu Dalmacije. Mogući su odroni, a ponegdje ima i magle. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uv...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program