Prethodni članak
Sljedeći članak

Grobari krali nakit s mrtvih, čupali im zube... Sud ih oslobodio jer su "neškolovani"

Pronađeni satovi te zlatni zubi i navlake koje su skidali s pokojnika prodani su na javnoj dražb


Općinski sud u Osijeku je nakon trećeg suđenja izrekao nepravomoćnu presudu grobarima i nosačima tvrtke Ukop iz Osijeka koji su optuženi da su tijekom 20 godina, od 1993. do 2013., s mrtvih tijela iz grobnica krali nakit, satove...
Radi se o još jednoj nepravomoćnoj presudi. Sudac Ivan Sajter oslobodio je krivnje grobare Dejana Vujića, Branislava Raškovića, Romana Rusana, Vladimira Šaulića, Sanela Drakčića i Zorana Martića. Nosačima Ivici Dizdaru, Željku Arlaviju i Ivici Ećimoviću se optužbe odbijaju zbog zastare.


Optužena trinaestorica teretila su se zbog krađe zlatnih zuba, nakita i satova iz grobova i s tijela pokojnika na osječkim grobljima. Pronađeni satovi te zlatni zubi i navlake koje su skidali s pokojnika prodani su na javnoj dražbi.
"Smatram da je ovo školski primjer pronevjere u službi za nosače, no u međuvremenu došlo je do zastare jer je sudac prije mene, pri objavi zadnje rasprave, samoinicijativno na temelju dokaza izmijenio iznose za koje su se teretili te utvrdio da su nosači pronevjerili iznos manji od 2000 kuna. Po shvaćanju Vrhovnog suda, tu se radi o iznosu s malom vrijednosti i to im ide u prilog, dakle činjenica da se ta vrijednost mijenjala. Za pronevjeru male vrijednosti u vrijeme počinjenja kaznenog djela bila je propisana kazna do godinu dana zatvora, no 31. siječnja 2019. godine nastala je apsolutna zastara. Nedvojbeno je da se kod pronevjere ne traži tko je vlasnik ukradenog", rekao je Ivan Sajter obrazlažući nepravomoćnu presudu te pojasnio zašto su grobari oslobođeni optužbe.
"Za grobare sam primijenio 'zabludu o biću djela', što znači da ste vi i na neki način dokazali i sudu nametnuli, a sud je to i prihvatio, da se tako godinama postupalo. I sam direktor rekao je da se tako radilo više od 30 godina i da je vrijedilo 'tko nađe, njegovo je'.


Teška krađa se može počiniti samo s izravnom namjerom. Sud smatra da su zlato i vrijednosti, za koje se ne zna vlasnik, blago i da su vlasništvo Republike Hrvatske, a u slučaju kada se zna čiji su grobovi, da su vlasništvo nasljednika. Nema nikakvog razumnog razloga da svi vi koji nemate visoko obrazovanje i nemate nikakvu naobrazbu za pravna pitanja znate što je blago. Ta zabluda bila bi otklonjiva u slučaju da ste čitali zakone, ali stvar je u tome da se može počiniti s namjerom teška krađa, a zabluda nehajem", rekao je sudac Ivan Sajter obraćajući se bivšim grobarima, piše Glas Slavonije, prenosi Indeks.hr.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook

Opasnost je od naleta na životinju (uočen je pas) na autocesti A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva između graničnog prijelaza RUPA i naplatne postaje RUPA, a od predmeta na kolniku na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između tunela ČELINKA i BRISTOVAC u smjer...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program