Prethodni članak
Sljedeći članak

Franjo iz okolice Zaboka pokušao zapaliti vlastitu kuću. Dobio 5 mjeseci zatvora


Općinski sud u Zlataru ovih je dana javno objavio presudu kojom je proglasio krivim 67-godišnjeg Franju iz šire okolice Zaboka jer je pokušao zapaliti kuću za koju tvrdi da je u njegovom vlasništvu, ali ponajviše zbog toga što je vlastitom sinu prijetio smrću, odnosno, prijetio mu je da će ga zapaliti zajedno s kućom.

Franjo se, inače, nalazi u jednom staračkom domu u Zagrebu, a predmetnu kuću je još izgradio Franjin otac. Inače, Franjo posljednjih 5 godina nije dolazio u Zagorje u tu kuću, ali je u više navrata upućivao razne prijetnje svome sinu putem mobitela. Sve ono što se Franji stavljalo na teret, sam je priznao i istražiteljima.

Priznao je kako je 10. kolovoza 2023. nazvao sina i tražio ga je da mu pošalje novac u dom za starije i nemoćne u kojem se nalazi jer više nije imao za troškove. Sin mu je rekao da trenutno nema, ali da će mu poslati. Zbog tog se odgovora Franjo  naljutio te je odlučio nakon 5 godina otići do obiteljske kuće. Tamo je, kazao je Franjo, bilo sve zapušteno, od unutrašnjosti do visokog korova u dvorištu. Do kuće ga je doveo sin njegove nećakinje i to iz doma u Zagrebu.

Franjo je istražiteljima priznao da je želio zapaliti kuću, ali "nije gorjela". Kako sa sobom nije imao upaljač ili šibice, stavio je staru deku u električnu pećnicu i zapalio ju. Dok je to radio, kraj njega nije bio nećak, a za sina je znao da je negdje na području Krapine kod neke djevojke s kojom živi. Nakon toga je opet nazvao sina i rekao mu da ako za 4 dana ne uredi dvorište, da neće biti ni kuće, ni njega (sina), ni ničega.

Ono što je posebno zanimljivo jest da je, prije tih događaja, Franjo nazvao u centar za socijalnu skrb te i njima najavio da će zapaliti kuću, a djelatnica s druge strane linije mu se isprva smijala, a potom rekla da će ga prijaviti policiji. Zbog toga je bio u policiji na ispitivanju. No, Franjo je u nedjelju, nakon svih tih događaja, ponovno bio u kući.

Franjin sin je u svom iskazu naveo još neke detalje. Rekao je kako ga je tog 10. kolovoza ove godine nazvao otac Franjo te mu je prilikom njihovog razgovora u više navrata prijetio riječima: "dočekat će te pepeo, sve ću ti zapaliti, to je moje, ne prilazi više kući, imaš još dan dva da pokupiš stvari i da se odseliš ili bum te zapalil zajedno s kućom". Kako je oca već poradi sličnih prijetnji prijavio u mjesecu srpnju ove godine, te je se kazneni predmet također vodi na državnom odvjetništvu u Zlataru, smatrao je da navedeno ne treba odmah prijavljivati već da će to spomenuti prilikom ispitivanja ili na sudu, a isto tako bio je uvjeren da otac Franjo neće dolaziti do kuće jer tamo nije bio zadnjih 5 godina.

No, da je stvar puno ozbiljnija, shvatio je nakon što je razgovarao sa svojim polubratićem, koji je Franju dovezao iz Zagreba do kuće.

On mu je rekao da je 13.08.2023. godine, oko 10,30 sati, došao na njegovu adresu, te mu je još rekao da mu je spasio kuću jer ju je njegov otac Franjo htio zapaliti. Kad je polubratić ušao u kuću, zatekao je kuhinju u dimu te je vidio da je u štednjaku vatra, koju je potom ugasio i bacio nekakve krpe van, nakon čega je isključio štednjak i plin. Kada mu je to sve polubratić ispričao, Franjin sin je, kaže, shvatio koliko je njegov otac opasan i da je u stanju ostvariti svoje izrečene prijetnje te stvarno zapaliti kuću i njega zajedno sa kućom, tako da se ozbiljno i stvarno boji za svoj život i svoju sigurnost kao i za svoju imovinu.

Franjin sin je također rekao na sudu da su kuća i dvorište i sve ostalo u njegovom vlasništvu i da za to ima dokumentaciju da dokaže, iako to njegov otac Franjo to ne želi priznati. Isto tako rekao je da se boji zato jer otac Franjo još uvijek ima ključeve od kuće i može doći i ući u kuću kada želi i napraviti što god poželi, odnosno sigurno neće biti ništa dobro. Na kraju je ponovio da upućene prijetnje od oca Franje doživljava ozbiljnim, te da su one kod njega izazvale osjećaje straha i bojazni za njegov život i njegovu imovinu, te je mišljenja da će otac Franjo prijetnje kad-tad ostvariti pošto se radi o vrlo agresivnoj, nepromišljenoj, zlobnoj i zločestoj osobi koja njemu želi napakostiti.

Na koncu, sud je Franju proglasio krivim da je "drugome ozbiljno prijetio da će ga usmrtiti i nanijeti mu zlo podmetanjem požara, a kazneno djelo je počinjeno prema bliskoj osobi" te ga je osudio na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 5 mjeseci.

Također, sud je Franji izrekao sigurnosno mjeru obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se izvršavati u okviru zatvorskog sustava, a ista će trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook