Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo koje promjene donosi novi Zakon o sigurnosti na cestama

Načelnik Policijske uprave krapinsko – zagorske Darko Car upoznao nas je s novim odredbama zakona koji uskoro stupa na snagu


Novi Zakon o sigurnosti na cestama s prvim danom kolovoza trebao bi stupiti na snagu, a donosi brojne izmjene kojima je cilj smanjenje stradalih u prometu i čim veća sigurnost. O toj temi razgovarali smo s načelnikom Policijske uprave krapinsko – zagorske Darkom Carom.

Smanjenje broja poginulih

Kako nam je objasnio, osnovni razlozi za donošenje izmjena i dopuna spomenutog zakona su mnogobrojni. – Prije svega nužno je podići razinu sigurnosti cestovnog prometa zbog prevelikog broja prometnih nesreća koji je u Republici Hrvatskoj veći u odnosu na Europsku uniju i po broju prometnih nesreća i po broju smrtno stradalih osoba. Naime, u Republici Hrvatskoj prošle godine je bilo 7,7 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika, a prosjek Europske unije je 5 poginulih na 100 tisuća stanovnika. Načelnik Car dodao je kako je primjerice u Švedskoj, Irskoj, Nizozemskoj i Danskoj oko 3 poginula u prometu na 100 tisuća stanovnika i kako moramo težiti tom cilju. Također je i neučinkovitost dosadašnjih prekršajno-pravnih sankcija, odnosno ne odvraćanja počinitelja prekršaja od ponavljanja nezakonitog ponašanja uzrok donošenja izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama – rekao je Car.

Tako će povećani biti iznosi novčanih kazni za brzinu, alkohol, pojas i mobitel, a povećat će se i kazne za one koji više puta krše zabranu upravljanja motornim vozilom te za određene prekršaje povećanje negativnih prekršajnih bodova. Novost je i da za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, a to je u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka. Novčane kazne će se povećati i za one koji ne ostanu na mjestu nesreće u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen, kao i za vozače motornog vozila u prometnoj nesreći sa materijalnom štetom koji ne ostavi podatke o sebi ili vozilu propisuje se povećanje novčane kazne sa izricanjem zaštitne mjere „zabrane upravljanja motornim vozilom“ u točno određenom trajanju, bez obzira na broj počinjenih prekršaja te se određuju i negativni prekršajni bodovi.

Oduzimanje vozila

Valja spomenuti i da predloženi zakon detaljnije propisuje odredbe o davanju podataka o osobi koja je upravljala vozilom, na način da je vlasnik vozila dužan dati vjerodostojan podatak o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja, a pritom se dostava podataka o više osoba koje su upravljale vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja, ne smatra dostavom vjerodostojnih podataka o identitetu osobe kojoj je dao vozilo na upravljanje. Ono što je najveća novost jest svakako da se po prvi puta propisuje mogućnost oduzimanja vozila za osobe koje su ponovile neke prekršaje više puta - istaknuo je Car dodajući da se mijenja i članak zakona o negativnim prekršajnim bodovima. Kada vozač prikupi određeni broj negativnih prekršajnih bodova, a vozačka dozvola mu je istekla, oduzeta ili je prijavljena izgubljenom ili osoba upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilom tako da mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova i vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a kojem je vozačka dozvola istekla, rješenjem će se odrediti da ne može podnijeti zahtjev za produljenje vozačke dozvole na rok od dvije godine, a zahtjev podnesen u roku dvije godine će se rješenjem odbaciti.

Mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova i vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a vozačka dozvola je oduzeta ili prijavljena izgubljenom, rješenjem će se ukinuti vozačka dozvola. Vozaču koji je prije stjecanja prava na upravljanje vozilom u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova, rješenjem će se odrediti da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine, a zahtjev podnesen u roku dvije godine će se rješenjem odbaciti. Novim zakonom propisuje se, isto tako, obveza video nadzora tehničkog pregleda vozila u Stanici za tehnički pregled te vrijeme čuvanja i davanja na uvid podataka iz sustava video nadzora.

Kako je objasnio načelnik Car, sumirajući čitav zakon, osnovni razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti na cestama jesu ukupno smanjiti broj prometnih nesreća i stradavanja u njima, ostvariti glavni cilj aktualnog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, odnosno da na kraju 2020. godine bude najviše 213 poginulih osoba, onemogućiti sudjelovanje u prometu onima koji grubim kršenjem prometnih propisa uzrokuju najteža stradavanja u prometnim nesrećama, dodatno utjecati na svijest sudionika u prometu o potrebi striktnog poštivanja prometnih propisa te privremenim oduzimanjem vozila, vozačima koji čine najteže prometne prekršaje, oduzeti sredstvo počinjenja prekršajnog djela te na taj način spriječiti njihovo daljnje sudjelovanje u prometu, a za najteže prekršaje propisati minimalno trajanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.

– Isto tako, cilj je pojednostavniti provjeru broja negativnih prekršajnih bodova, zaštitnih mjera te valjanosti vozačke dozvole putem web stranice MUP-a, preciznije definirati odredbe koje se odnose na ukidanje vozačkih dozvola, za vozače koji su skupili 9 ili 12 negativnih prekršajnih bodova, postići 98 postotno korištenje sigurnosnog pojasa kod vozača i putnika u vozilima, sukladno cilju Nacionalnog programa,smanjiti broj vozača koji nepropisno koriste mobitel za vrijeme vožnje, utjecati na sigurniji prijevoz djece u vozilima te povećati kvalitetu, transparentnost i objektivnost u postupku polaganju ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom u auto školama – objasnio je načelnik Car dodajući kako ga veseli podatak što je PU krapinsko – zagorska jedina u Hrvatskoj koja u prvih sedam mjeseci ove godine nema nijednu smrtno stradalu osobu u prometu. Posljedica je to, dodaje, vrijednog i marljivog rada na prevenciji, ali i sankcioniranju nesavjesnih sudionika u prometu.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook

Autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Posedarje i Sveti Rok, i A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorene su za sav promet. Vozi se uz ograničenje brzine. Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su: -DC54 Masl...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program