Prethodni članak
Sljedeći članak

DRAMA U ZAGORJU: Ivan susjedu prijetio vinjakom, a Štefica vilama: 'Oči ću ti iskopati'


Fotografija je ilustrativnog karaktera

Ivan i Štefica s područja općine Kraljevec na Sutli, koji žive na istoj adresi, ali nemaju isto prezime, moraju svom susjedu platiti više od 6 tisuća eura, što kao odštetu, što kao nadoknadu sudskih troškova, a sve zbog prijetnji smrću koje su mu upućivali u više navrata, ali i zbog toga što su ga više puta teško sramotili, objavio je ovih dana Općinski sud u Zlataru po svojoj Stalnoj službi u Klanjcu.

Riječ je o slučajevima prijetnji i sramoćenja koji su se odvijali nekoliko posljednjih godina u dvorištu oštećenog susjeda, ali čak i u sudskim hodnicima. Za ta kaznena djela Ivan i Štefica u više su navrata prvomoćno osuđivani tijekom posljednjih godina, a ovaj put parnica se vodila jer ih je susjed tužio i tražio odštetu, koju je sudskom presudom sada i dobio.

Što je potaklo tu višegodišnju netrpeljivost i zavadu između Ivana i Štefice s njihovim susjedom, iz ove sudske presude nije jasno, no u njoj se navode mnogi slučajevi prijetnji i sramoćenja, pa ćemo iz same presude izdvojiti samo dio njih.

Na primjer, Ivan je jednog rujna prijepodne došao do ulaza u susjedovo dvorište, držeći u rukama vinjak, i rekao mu: ‘Siđi dolje, glavu ću ti otfikariti ko zmiji‘. Potom ga je psovao i vrijeđao, a sud je utvrdio da je to kod susjeda 'izazvalo osjećaj straha i bojazni za vlastiti život i sigurnost'.

Nekoliko tjedana kasnije Štefica je istrčala iz svog dvorišta s vilama u rukama, stavila ih nekih pet centimetara od susjedovih očiju, nakon čega mu je rekla: ‘Gubi se, iskopat ću ti oči'. Učinila je to, utvrdio je sud, još dva puta kasnije, također s vilama u rukama, prijeteći da će ga probosti.

Kako ih je susjed prijavio zbog tih prijetnji, Ivan mu je nastavio javno prijetiti i na hodnicima suda, dok su čekali rasprave, a tada ga je, navodi se u presudi, više puta i javno sramotio, jednom čak i u samoj sudnici, pred sutkinjom.

Jednog dana je tako na hodniku suda, pred svjedocima i odvjetnicima, Ivan govorio kako je taj susjed alkoholičar kojeg treba poslati na psihijatriju. 'On je pijanica i laje kao pas. On je pijandura, dolazi u moju kuću i vrijeđa, a posebno vrijeđa moju suprugu. Bio je kod nas i na stolu je bilo pola litre rakije, i nije otišao dok sve nije popio. Treba ga strpati u Vrapče na liječenje od alkohola i na psihijatriju. Bosanac jedan. Po kaj je iz Dubrovnika došel tu na naš brijeg i u kupinje? Provjerit ću ja na koji način je stekao mirovinu, treba mu je oduzeti. Da Bog dao da kada poslije sjedne u auto da se ubije', govorio je Ivan pred svjedocima.

Sud je tako u presudi zaključio da je Ivan pred drugima iznosio činjenične tvrdnje koje mogu štetiti susjedovoj časti i ugledu, a znajući da su neistinite, čime je u odnosu na njih počinio, uz već ranije upućene prijetnje, i kazneno djelo teškog sramoćenja.

Susjed je zato sudskim putem podnio zahtjev za isplatom odštete, budući da, kako je rekao, 'kao posljedicu kaznenih djela koje je trpio od tuženika utvrđenim u kaznenim presudama trpi zdravstvene tegobe evidentirane u medicinskoj dokumentaciji i utvrđeno u nalazu i mišljenju medicinskog vještaka, i danas osjeća strah od susjeda te mu je povrijeđena čast i dostojanstvo'

Zbog svega toga sud je sada presudio i naložio Ivanu i Štefici da susjedu plate novčanu odštetu. Ipak, ova presuda koju je u petak objavila Stalna služba u Klanjcu Općinskog suda u Zlataru, još nije pravomoćna pa Ivan i Štefica na nju imaju mogućnost žaliti se nadležnom županijskom sudu u roku od 15 dana.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook