Prethodni članak
Sljedeći članak

Djevojčica iz Začretja tužila udrugu za zaštitu životinja. Moraju joj platiti 2.367 eura


Djevojčica iz okolice Svetog Križa Začretja (podaci poznati redakciji portala Zagorje.com) tužila je Hrvatsku udrugu zaštitnika životinja „Noina Arka“, a Općinski sud u Zlataru, Stalna služba u Zaboku, ovih je dana donio presudu u korist djevojčice, koju je, budući da je maloljetna, uz odvjetnika, zastupala i njena majka, kao zakonska zastupnica djeteta.

Riječ je o slučaju koji se dogodio tijekom ljeta 2020. godine, kada je djevojčica bila u ljetnom konjičkom kampu u Zagrebu, namijenjenom djeci osnovnoškolskog uzrasta, a tijekom kojeg je organizirana škola jahanja, razne radionice, igre i slično, s, dakako, organiziranom 24-satnom skrbi o djeci.

Kamp je trajao od 28. lipnja do 4. srpnja 2020. godine, no, kako je navedeno u tužbi, 2. srpnja 2020. oko 22,30 sati, unutar prostora kampa, djevojčicu je u predjelu desne natkoljenice ugrizao pas koji je došao iz susjednog dvorišta i kroz otvorenu ulaznu ogradu ušao u prostor kampa te došao do djece koja su se igrala unutar kampa.

„U tužbi je navedeno da je u predmetnom štetnom događaju mlt. tužiteljicu ugrizao pas u području desne natkoljenice te da je u trenutku ugriza pretrpjela primarni strah jakog intenziteta jer je bila izložena situaciji visokog stresogenog potencijala u vidu realne opasnosti za tjelesni integritet, dalje je trpila tzv. sekundarni strah u vidu bojaznosti i zabrinutosti za stanje zdravlja i ishod liječenja, strah od samih medicinskih pregleda i zahvata, strah od doživljenog neugodnog iskustva, strah od moguće zaraze bjesnoćom te strah od mogućih novih ugriza psa. U tužbi je navedeno da tužiteljica i danas osjeća jaki strah od svih pasa i burno reagira na nazočnost psa u svojoj blizini i teško se umiruje. Nadalje, navedeno je da je tužiteljica trpjela bolove pri čemu treba uzeti u obzir da joj neposredno po ugrizu psa nije pružena adekvatna liječnička pomoć i da joj je uskraćena mogućnost javljanja majci. Zbog navedenog, mlt. tužiteljica je medicinski zbrinuta u Općoj bolnici Zabok tek dva dana od ugriza“, stoji u obrazloženju Općinskog suda u Zlataru.

Zbog toga je djevojčica podnijela tužbu protiv Hrvatske udruge zaštitnika životinja „Noina Arka“, koja je u tom trenutku bila vlasnik psa, te tražila od njih novčanu odštetu.

Udruga je na tužbu dala prigovor da je navedenog psa dala na udomljavanje ženskoj osobi N.T. još u siječnju 2018. godine te da je u trenutku kad je pas ugrizao djevojčicu, on bio u posjedu N.T. te da je ona bila stvarni vlasnik psa te tako odgovorna za njegovo držanje i postupanje sa psom.

No, iako su sudu predočili i dokumentaciju koja potvrđuje da je N.T udomila psa, N.T po stupanju u posjed psa nije izvršila svoju obavezu i nije prijavila nabavu psa u roku od 14 dana od nastalog događaja ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji ili ambulanti veterinarske prakse, koja je u obvezi unositi podatke u Upisnik pasa, kako je to propisano odredbom čl. 45. Zakona o veterinarstvu. Kako zbog propusta N.T. pas nije odjavljen iz upisnika, u upisniku pasa se i nadalje navodi Udruga kao vlasnik.

Jedan od svjedoka, čija je kći pohađala isti kamp, na sudu je izjavio da im je pas koji je napao djevojčicu iz Začretja bio poznat te je često i to gotovo svakog dana dolazio u prostor kampa. Rekao je da ne zna tko je bio vlasnik tog psa, ali pas im je bio poznat i bio je smješten u kući na susjednoj nekretnini. Dolazio je u kamp sve dok nije odveden od strane udruge, odnosno oduzet osobi koja je do tada o njemu brinula. Susjedi, odnosno N.T. i njezin suprug držali su psa na lancu i kada bi se on uspio osloboditi lanca, dotrčao bi u prostor kluba i on ih je upozoravao da počnu brinuti o tom psu ili da ga poklone ako to nisu u stanju. To je činio najmanje deset puta, a na to su ga upozoravali i

njegova kćer te ostale osobe iz kluba i svaki puta bi ga vraćali susjedi koju su smatrali vlasnicom, ali pas je dolazio sve dok ga djelatnici udruge nisu odveli od susjeda.

Inače, pas je djevojčicu ugrizao u četvrtak, a majka je svjedočila na sudu da su joj u petak iz kampa javili da je djevojčica malo ogrebana, ali da nije ništa opasno i da ne treba brinuti o tome, da su oni pozvali liječnika i da je sve u redu te da mogu doći po dijete u subotu, kada je završavao njezin boravak u kampu. Također, majka je izjavila kako joj je djevojčica rekla da ta navodna liječnica koja ju je pregledala nije bila u liječničkoj odori.

Otišli su po djevojčicu odmah u subotu ujutro, kaže majka, a nitko od voditelja kampa im se nije ispričao ili ponudio neku pomoć ili savjet, već su samo rekli da su o događaju obavijestili liječnika i policiju te da to nije ništa ozbiljno. Kako se u blizini nalazi policijska postaja, otišli su provjeriti u policiju što je s njihove strane učinjeno u vezi tog događaja te su utvrdili da taj događaj uopće nije bio prijavljen i tek nakon njihovog dolaska policija je krenula obaviti svoj dio posla, a njih su uputili u ambulantu hitne medicine. Djevojčicu su odveli na hitnu pomoć u Opću bolnicu Zabok, gdje je utvrđeno da postoje ugrizi, koje je liječnik premazao i previo te propisao antibiotik. To nisu bile samo površinske ogrebotine, tvrdi majka, te se i danas vide tragovi ugriza u vidu točkica druge boje od ostatka kože na tom mjestu. Kad su se vraćali iz Opće bolnice Zabok kontaktirao ih je policijski službenik i rekao da se vrate u ambulantu hitne medicine jer da su upravo doznali da pas koji je ugrizao njenu kćer nije bio cijepljen, svjedočila je majka.

Na koncu, na suđenju nije bio sporan toliko sam događaj, nego utvrđivanje tko je vlasnik psa, odnosno, tko treba platiti obeštećenje djevojčici.

Iako je pas udomljen, budući da udomiteljica nije psa 'prenijela na sebe', sud je odlučio da Hrvatska udruga zaštitnika životinja „Noina Arka“ mora djevojčici isplatiti obeštećenje u iznosu od 1.194,51 eura te nadoknaditi troškove parničnog postupka u iznosu od 1.172,96 eura, sve, dakako, plus zakonske kamate.

Na koncu, ono što Udruga još može učiniti je tužiti udomiteljicu N.T. što nije ispoštivala zakonsku obvezu i upisala svoje podatke u Upisnik pasa, pa od nje tražiti da im vrati novac koji moraju isplatiti djevojčici iz Začretja.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook