Prethodni članak
Sljedeći članak

Banka za Zagorje.com: 'Nećemo postaviti novi bankomat tamo gdje je raznesen više puta'


Kao što smo već pisali OVDJE, stanovnici Općine Mihovljan već su više od četiri mjeseca bez ijednog bankomata.

Naime, nakon što je organizirana banda u centru Mihovljana raznijela i opljačkala bankomat Zagrebačke banke, 04. srpnja ove godine, dakle, prije više od četiri mjeseca, ZABA još uvijek nije postavila novi bankomat. Stanovnicima čitave općine Mihovljan to predstavlja veliki problem, budući da je riječ o jedinom bankomatu kojeg su imali. Tako već više od četiri mjeseca Mihovljančani ne mogu podizati gotovinu u svom mjestu, već za to moraju ili na bankomat u susjednu općinu Mače ili u banku u Krapinu.

Inače, Mihovljančani baš i nemaju sreće s bankomatima. U posljednjih nekoliko godina, točnije, od 2016. godine do sada, raznesena su im i opljačkana čak tri bankomata. Prvo, 2016. godine, raznesen je bankomat Zagrebačke banke, koji je tada također bio jedini u mjestu. No, ZABA ga je tada vrlo brzo zamijenila novim. Nešto kasnije, pored bankomata ZABA-e, svoj bankomat postavila je i Erste banka pa su Mihovljančani kratko vrijeme imali dva bankomata. No ne zadugo, jer je 2018. godine raznesen bankomat Erste banke, koja novog više nije postavljala. Tako je ZABA-in bankomat ponovo bio jedini u Mihovljanu, sve do 04. srpnja ove godine. Tog se dana, podsjetimo, rano ujutro, oko 3:20 sati, u tom zagorskom mjestu odvila prava akcijska drama. Bankomat je, naime, raznijela organizirana banda pljačkaša, koju je policija duže vrijeme pratila te im je u Mihovljanu konačno pripremila zasjedu. Nakon što su raznijeli bankomat i dali se u bijeg, upali su u policijsku zasjedu, no nisu se olako predali. Počela je pucnjava, a jedan od pljačkaša autom je naletio na policajca i vozio ga na haubi nekih stotinjak metara. Onda je ipak stao te je uhićen, dok je za njegovim partnerom policija organizirala veliku potjeru te na kraju i njega uhvatila.

 

 

I nakon što su počinitelju uhićeni, a policija i Državno odvjetništvo završili svoj dio posla, u Mihovljanu su očekivali kako će ZABA postaviti novi bankomat. No, to se nije dogodilo pa su mještani ogorčeni, isto kao i načelnik Općine, Zlatko Bartolić. – Mi smo Zagrebačkoj banci u Zabok poslali mail u kojem smo tražili da nam ponovno postave bankomat, a oni su nam samo odgovorili da trenutno vrše neke svoje procjene. No, od tada nam se ne javljaju. A našim mještanima bankomat treba i to ne samo starijima, već i mlađima. Znate, sad smo mi na neki način kažnjeni, kao da smo mi krivi što je netko iz Zagreba došao opljačkati bankomat kod nas. Mi smo kažnjeni radi zagrebačkih lopova. No, nadam se da ćemo ga ipak dobiti natrag i da nećemo morati ići u neku drugu banku, budući da Općina, ali i većina građana, ima svoje račune u Zagrebačkoj banci. No, ukoliko bude potrebno, razgovarat ćemo s nekom drugom bankom – rekao je Bartolić.

O čitavom slučaju poslali smo upit i Zagrebačkoj banci, koja nam je danas odgovorila i službeno potvrdila da nemaju namjeru ponovno postavljati bankomat u Mihovljanu. "Kao što Vam je poznato, bankomat Zagrebačke banke u Mihovljanu je više puta bio predmetom napada. Nakon posljednjeg napada, donesena je odluka Banke da se ne postavlja novi bankomat, isključivo zbog sigurnosti građana, strahujući da bi mogući novi napadi, potencijalno mogli ugrozili sigurnost građana i prouzročiti još veću materijalnu štetu.", odgovorili su nam iz Zagrebačke banke.

Doduše, istina je da je bankomat Zagrebačke banke, kao što smo naveli, raznesen više od jednom, no, kako su nam rekli upućeni, odgovor banke da je "više puta bio predmetom napada" teško 'drži vodu' kao argument za ne postavljanje novog, budući da je ZABA-in bankomat opljačkan 2016. godine, dakle, prije šest godina i sada, u srpnju ove godine po drugi puta. Isto tako, nisu skloni vjerovati ni brizi banke za sigurnost građana. Prava istina je da, kažu nam upućeni, ni ZABA, a ni ostale banke, više baš i nisu sklone postavljanju bankomata na "izloženija mjesta" budući da su u posljednje vrijeme napadi na takve bankomate, na skrovitijim, manje prometnim i manje nadziranim lokacijama, vrlo česta meta pljačkaša diljem Hrvatske, zbog čega su sve banke u većini slučajeva odustale od vraćanja bankomata na takve lokacije.

Stoga, sasvim je realno za očekivati da, ukoliko ZABA ne želi postaviti novi bankomat u Mihovljanu, to vrlo vjerojatno neće htjeti ni druge banke, a pogotovo ne Erste banka, čiji bankomat je u tom zagorskom mjestu već jednom raznesen.

Još članaka iz "Crna kronika"

Facebook