Prethodni članak
Sljedeći članak

U Budinščini održan prvi Etno festival KAJkaonica

Približiti učenicima i sačuvati od zaborava domaču riječ


U prostorima OŠ Vladimir Nazor Budinščina u prošlu srijedu po prvi puta je održan je Etno festival – KAJkaonica pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije. Cilj festivala je očuvanje zavičajnih tj. mjesnih govora kajkavskog govornog područja i njegovanje svijesti o zavičajnoj pripadnosti.

Festival je svečano otvorio načelnik Općine Budinščina, Radovan Hercigonja. Osim učenika domaće škole, u dramsko-scenskom prikazu predstavili su se i učenici gosti iz COO Zajezda i OŠ Belec.

U programu su sudjelovale članice Udruge Gotali sa prikazom tradicijskih običaja te majstor Zvonimir Majdak sa svojim tradicijskim igračkama.

U sklopu festivala održana je prigodna uskrsna prodajna izložba školske zadruge Mašlinek.

Ravnateljica Renata Kreber–Mikšaj, obratila se mnoštvu okupljenih i naglasila je važnost ovog događaja te se ujedno zahvalila svim sudionicima, sponzorima, pokroviteljima i medijima.

''Nadamo se da će ova manifestacija zaživjeti i postati tradicionalna te da će pomoći u čuvanju tradicije ne samo našeg kraja nego i cijelog Zagorja.'' poručili su organizatori i dodali: ''Tradicija se njeguje i čuva od malih nogu. Djeci približiti tradiciju i vrednote našeg Zagorja i običaje našeg kraja naš je zadatak. Uz prigodne aktivnosti i zajedničko druženje postajemo pravi čuvari tradicije. Vođeni ovim mislima želja nam je bila učenicima približiti i sačuvati od zaborava domaču riječ.''

Još članaka iz "Budinšćina"

Facebook