Prethodni članak
Sljedeći članak

Hoće li općine i gradovi na kraju morati dizati kredite za gradnju vrtića?

Nove vrtiće trebali bi graditi Mihovljan, Mače, Lobor, Budinščina, Gornja Stubica, Sveti Križ Začretje, Tuhelj, Đurmanec, Marija Bistrica i Klanjec dok će Zlatar i Oroslavje postojeće vrtiće dograđivati. Kod nekih su u tijeku prethodna savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, dok kod drugih traju ponovljene javne nabave


foto: budući izgled vrtiću u Sv. Križu Začretju

Da će se graditi novi dječji vrtići diljem Zagorja bila je krajem prošle godine sretna i velika vijest za sve čelnike zagorskih općina i gradova, kojima su odobreni milijunski iznosi u te svrhe. Projekt se provodi u okviru Podmjere 7.4. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ – tip operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. te je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije.

Prvi problemi

No, nakon početne euforije, pojavili su se i prvi problemi. One jedinice lokalne samouprave koje su među prvima raspisale javnu nabavu, morale su je ponoviti, najčešće zbog previsoke cijene ponuditelja. Jedna od takvih je Općina Mihovljan koja kreće u ponovljeni natječaj javne nabave za izgradnju dječjeg vrtića iz razloga jer su ponude bile puno veće od procijenjene vrijednosti. Podsjećamo, Općina Mihovljan pozitivno je ocijenjena za projekt izgradnje dječjeg vrtića i ostvarila je potporu u visini od 7.440.000 kuna. Kapacitet je za 60 djece u 3 vrtićke skupine. Za izgradnju vrtića u Maču na natječaj su pristigle četiri ponude, a rok za odluku je deset dana.

foto: Budući izgled vrtića u Maču

No, kako doznajemo u ovom slučaju sve su ponude bile puno veće od procijenjene vrijednosti. Što će odlučiti, tek ćemo vidjeti. Mače ima u planu vrtić graditi na prostoru sajmišta, kapaciteta 52 djece, u 2 vrtićke skupine i jednoj mješovitoj jasličkoj skupini, a ostvarila je iznos 7.090.928,25 kuna. U općini Tuhelj je u tijeku ponovljena javna nabava za odabir izvođača radova. Prethodna javna nabava na koju su pristigle tri ponude poništena je zbog nekompletne dokumentacije ponuditelja koji su se javili na natječaj. Novo otvaranje ponuda je 5. srpnja. U Općini Budinščina raspisan je natječaj za gradnju dječjeg vrtića, a početkom srpnja trebalo bi biti i otvaranje pristiglih ponuda.

- Ako će sve biti u redu, ako neće biti žalbi, do kraja srpnja očekujemo potpisivanje ugovora s izvođačem radova –optimističan je načelnik Radovan Hercigonja. Kako doznajemo u općini Gornja Stubica natječaj je poništen, a novi će biti raspisan u srpnju.

foto: budući izgled dječjeg vrtića u Klanjcu

U gradu Klanjcu je u tijeku javna nabava za izgradnju i opremanje dječjeg vrtića. - Otvaranje ponuda je 01.07.2019. god. Nadam se da budemo odabrali izvođača te tijekom jeseni krenuli sa izgradnjom – kaže gradonačelnik Zlatko Brlek.

Nepovoljan položaj JLS

Općina Lobor tek je završila javno savjetovanje i započela s postupkom javne nabave za izgradnju dječjeg vrtića. Općina je za izgradnju vrtića dobila potporu vrijednu 7,4 milijuna kuna. Kapacitet je za 80 – ero djece i to je najveći kapitalni projekt općine. Zlatar i Oroslavje postojeće će vrtiće dograđivati. - U Gradu Zlataru trenutno traje postupak prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima na nacrt dokumentacije o nabavi, projekt i troškovnik dječjeg vrtića. Savjetovanje traje do 3. srpnja. Nakon toga potrebno je objaviti izvješće, a zatim će se pokrenuti postupak javne nabave – navodi gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. Rok za izvršenje radova i isporuku opreme je 12 mjeseci od potpisa ugovora i uvođenja u radove. U svibnju ove godine Općina Sveti Križ Začretje pokrenula je postupak javne nabave za odabir izvođača radova. Taj postupak je još uvijek u tijeku.

- U srpnju će se otvoriti pristigle ponude kako bi se izabrao najpovoljniji ponuditelj. S obzirom na komplicirani postupak provjere ponuditelja i sam odabir izvođača očekivani datum početka radova je listopad ove godine. Razmjenjujući iskustva sa ostalim jedinicama lokalne samouprave koji su također zadovoljili uvjete natječaja kao i mi, moram napomenuti da ponudbene cijene odstupaju od projektantskih za čak do 50 % čime se svi stavljamo u iznimno nepovoljan položaj. Obzirom na slabe proračunske prihode bit ćemo prisiljeni kreditno se zaduživati kako bismo zaokružili cjelokupne investicije. Nažalost, zbog toga morati ćemo odgoditi neke druge investicije. Obzirom na potrebe građana, a i potpisane ugovore o subvenciji za izgradnju, vrtić postaje prioritet – bio je nešto konkretniji načelnik općine Sveti Križ Začretje Marko Kos.

Još članaka iz "Budinšćina"

Facebook

Zagrebačka obilaznica (A3): -zbog pojačanog prometa u zoni radova na zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvora KOSNICA i MOSTA SAVA u smjeru istoka vozi se usporeno u koloni od oko 8 km; -povečana je gustoća prometa između čvorova Jankomir i Iva...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program