Prethodni članak
Sljedeći članak

Više od pola stoljeća Susreta riječi: Po 54. puta nagrađeni najbolji u jednoj od najdugovječnijih manifestacija


U Bedekovčini je jučer po 54. puta održana završnica književno – recitalne manifestacije 'Susret riječi', koja je okupila pjesnike, prozaiste i glazbenike.

Od 1970. godine, kada je prvi put održana u Poznanovcu, ova manifestacija zahvaljujući autorima, organizatoru Općini Bedekovčina, pokrovitelju Krapinsko-zagorskoj županiji, organizacijskom odboru te brojnim autorima hrvatske književne scene i domaćim dramskim i glazbenim umjetnicima održava se u kontinuitetu zadržavajući svoj izvorni smisao te obogaćena novim idejama u nastojanju širenja poezije, proze, glazbe, likovne i kazališne umjetnosti širom naše županije. 

Ove godine na natječaj su je pristigao velik broj radova, pa čak i van Hrvatske, što samo dokazuje koliko je manifestacija narasla. - Osim glavnog natječaja, koji je bio raspisan za radove na sva tri narječja, bio je tu i natječaj za esej, za učenike srednjih i osnovnih škola – istaknula je Kristina Špiranec, jedna o članica organizacijskog odbora i povjerenstva Susreta, kojega uz nju čine Elvira Belošević, Marko Gregur, Matea Filko i Vesna Šaronja.

Prvu nagradu ovogodišnjeg Susreta osvojila je Sanja Lovrenčić iz Zagreba za pjesmu 'Strašnoplavo cvijeće'. Druga nagrada pripala je Ankica Piculek, a treću Snježana Vračar Mihelač. – Ovo je treći puta da sudjelujem na ovom natječaju i jako me razveselilo kada su stigli rezultati. Drago mi je što sam osvojila prvu nagradu, na čemu zahvaljujem povjerenstvu – rekla je Lovrenčić, koja se već dugo godina bavi pisanjem, a uz poeziju, piše i romane te dječje knjige.

U kategoriji srednjih škola, prva nagrada pripala je Lauri Završki, a druga Marti Softić. U kategoriji osnovnih škola, prvo mjesto osvojila je Helena Sabljak, drugo Gabriela Tadić, a treće Matej Demić. Posebno priznanje za iznimno kreativan rad dodijeljeno je Jani Krušelj.

Nagrade i priznanja najboljima uručili su načelnik Bedekovčine Darko Ban i pročelnica županijskog upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec.

-S više od pola stoljeća iskustva ove manifestacije, dokazali smo da smo dobro u tome, a tome dokazuje i velik broj radova pristiglih na natječaj i veliko zanimanje za manifestaciju. Ponosan sam što je manifestacija svake godine na višem nivou kvalitete pa posebnu pohvalu upućujem cijelom timu ljudi koji se bavi organizacijom, na ponos Bedekovčine, ali i cijelog Zagorja – rekao je načelnik Darko Ban.

Da je Krapinsko – zagorska županija ponosna na ovu, ali i sve slične manifestacije i događanja, istaknula je pročelnica Smičić Slovenec. – Ovo je manifestacija koja nije samo dugovječna, nego je i na visokom nivou i predstavlja jaku kariku u sličnim manifestacijama u županiji, stoga zahvaljujem organizatoru, svim autorima, pjesnicima, piscima i entuzijastima koji doprinose da se ova, ali i slične manifestacije održavaju – rekla je Smičić Slovenec.

Osim što su pročitani najbolji izabrani radovi te je predstavljen zbornik, za glazbeni predah bili su zaduženi Lea Mraz i Ivan Habazin. Program su moderirali Mirela Videk Hranjec i Denis Bosak, a prostor su već tradicionalno svojim radovima ukrasile članice udruge 'Našenina'.

Popratni program Susreta riječi održan je i u petak, kada je održano druženje s piscima, pa su je tako u zabočkoj Gimnaziji gostovala Sanja Baković, u SŠ Bedekovčina Miro Gavran, a u Gradskoj knjižnici Klanjec Enes Kišević.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook