Prethodni članak
Sljedeći članak

VIDEO UŽIVO IZ POZNANOVCA: Mještani blokirali ulicu, pridružio se i načelnik: 'Prestanite nas trovati'


Mještani Poznanovca izašli su na prosvjed protiv gomilanja i paljenja plastičnog otpada u krugu njihovih domova.

Kako su i najavili, organizirali su miran prosvjed jer žele da se odlagalište otpada, koje se nalazi u prostorima bivše tvornice Inkop, sanira i makne na adekvatan način.

U strahu za zdravlje zbog sumnjivog paljenja otpada u gluho doba noći, mještani su se odlučili dići na noge. – Otpad se dovozi i spaljuje noću. Te čestice mikroplastike onečišćuju nam zrak, i to ne samo u krugu tvornice, nego i šire! To je ogromna emisija štetnih plinova i teški metali koji padaju na tlo i onečišćuju nam zemlju na kojoj uzgajamo ratarske kulture, a i vodu koju pijemo! Dokazano je koliko mikroplastika šteti razvoju djece, a uz to, pospješuje i pojavu tumorskih bolesti. To je eko bomba koja nam prijeti i moramo nešto poduzeti! – kažu mještani i traže da se poduzme nešto da ih se prestane trovati.

-Nenormalni mirisi se šire, morete si zamisliti kakva su to isparavanja – kaže Anka Merkaš, prva susjeda.

Prosvjedu se pridružio i načelnik Bedekovčine Darko Ban koji je istaknuo kako Općina borbu s ovom problematikom vodi još od 2019. godine. – Tada je izdana prva dozvola za rad s otpadom i tada smo krenuli u bornu i zaustavljanje tog načina prerade otpada u Poznanovcu – rekao je načelnik, pojasnivši kako se radi o dvjema registriranim tvrtkama.

Prva je Plasto Produkt, koji djeluje u okviru stare tvornice Inkop. – Mi ne znamo točno tko je vlasnik, direktori se mijenjaju. No, obavijestili smo nekoliko puta inspekcije, koje nisu naišle na nikakve nepravilnosti, obzirom da bi na teren uvijek izašli tijekom dana i tada ne bi naišli na sumnjive radnje. No, mještani znaju, a imamo i dokaze, da se dovoz otpada i spaljivanje vrši noću i vikendima – kaže načelnik Ban.

Istaknuo je i kako su mještani dim iz tvornice Inkop jedne noći prijavili na 112, nakon čega su na intervenciju izašli pripadnici JVP Zabok i DVD – a Bedekovčina te su unutra zatekli dva djelatnika, koji su spaljivali otpad u starim kineskim pećima.

Drugo poduzeće koje je Ban spomenuo je Recycle plastic, firma u privatnom vlasništvu obitelji Jakopec, koja je na svojim parcelama vršila zbrinjavanje otpada.

-Poduzeli smo sve što smo mogli, tako da su 2021. godine obama poduzećima poništene dozvole za rad s otpadom. No, oni i dalje to rade. Otpad se gomila iz mjeseca u mjesec – kaže načelnik Ban, a naglasio je i kako prema zadnjim informacijama, inspekcija je zabranila bilo kakav rad i korištenje tog otpada i dan je nalog da se moraju na adekvatan način zbrinuti količine koje se tamo nalaze.

Osim brojnim mještana Poznanovca i Bedekovčine te načelnika Darka Bana, prosvjednicima se pridružio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

-Ovdje sam da dam podršku udruzi, stanovnicima, da se izvide navodi koji govore da se ovdje po noći obrađuje otpad. Dozvolu za gospodarenje otpadom izdaje županijski Upravni odjel za graditeljstvo, no nakon toga više nismo nadležni za kontrolu. Inspekcija dolazi po dojavi, no nažalost to nije odmah, pa se, ukoliko postoje, vrlo lako do dolaska inspekcije mogu ukloniti svi tragovi. Da smo mi nadležni inspekciji, ona bi došla pola sata po dojavi i točno bi se vidjelo da li se radi po izdanim dozvolama ili ne – kaže Kolar, dodavši kako su i Županija i Općina Bedekovčina već pisali nadležnim ministarstvu i tražili inspekcije, no druge ovlasti nemaju.

Ipak, kaže, nada se da će se ta priča čim prije riješiti kako se ne bi stvorio problem dugotrajniji nego što već jest, obzirom da priča traje od 2019. godine.

 

 

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook