Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Mještani najavili veliki prosvjed ispred nekadašnje tvornice Inkop!

Tone plastičnog otpada, njegovo spaljivanje i leglo štakora prijetnja su zdravlju Poznanovčana


Ogorčeni mještani Poznanovca ovog petka organiziraju miran prosvjed ispred nekadašnje tvornice Inkop. U strahu su, kažu, ne za svoje zdravlje, nego za zdravlje budućih generacije, zbog toni i toni plastičnog otpada koji se u dvorište ove nekadašnje tvornice dovozi i tamo spaljuje.

Spaljivanje plastike po noći

-U strahu smo zbog svega što se događa u krugu tvornice. Ta problematika ne da nam je došla do grla, nego i preko glave. Tone plastičnog otpada i leglo štakora prijetnja su našem zdravlju i zdravlju budućih generacija i krajnje je vrijeme da se to nekako promijeni. Ako ne mogu institucije same, moramo probati nekako i mi mještani – kaže Jasna Ocvirek, ispred mještana Poznanovca koji su se okupili pored tvornice i koji su nam ispričali kako se borba s ovim otpadom vodi već dugo vremena.

– Dvorište je otvoreno. Nije osigurano i ne kontrolira nitko što se sve unutra dovozi. A kamioni otpad dovoze najčešće po noći. A po noći ga i spaljuju! – kažu nezadovoljni mještani.

Onečišćenje zraka, tla, voda…

Kažu i kako o svemu informiran i načelnik Bedekovčine Darko Ban, a prema informacijama koje su dobili iz Općine, poduzeće koje je imalo dozvolu za skladištenje tog otpada dozvole više nema.

– To su informacije koje mi imamo. A isto tako, koliko imamo saznanja, državni inspektorat nije pronašao nikakve nepravilnosti. No, otpad se i dalje dovozi i spaljuje. Te čestice mikroplastike onečišćuju nam zrak, i to ne samo u krugu tvornice, nego i šire! To je ogromna emisija štetnih plinova i teški metali koji padaju na tlo i onečišćuju nam zemlju na kojoj uzgajamo ratarske kulture, a i vodu koju pijemo! Dokazano je koliko mirkoplastika šteti razvoju djece, a uz to, pospješuje i pojavu tumorskih bolesti. To je eko bomba koja nam prijeti i moramo nešto poduzeti! – kaže Jasna Ocvirek, ispred grupe mještana Poznanovca.

Poziv na prosvjed

U strahu zbog svega što se događa u krugu bivše tvornice, gdje su brojni susjedi vidjeli i štakore, Poznanovčani pozivaju na prosvjed. – Pozivamo sve građane koji žele, da nam se pridruže, ali i sve one koji žele dobro svojoj djeci i zdravlje budućim generacijama – kaže Ocvirek.

Prosvjed je zakazan za petak, 24. studenoga, u 14 sati ispred Inkopa. – Bit će to mirni prosvjed. Htjeli bismo da se taj plastični otpad, koji je prijetnja našem naselju, a i pire, osigura na određeni način, po zakonu o zbrinjavanju otpada. Da se više ne dovozi i da se ne spaljuje. Da se pokrene sanacija tog odlagališta i da ga se odstrani iz centra Poznanovca, da bismo očuvali zdravlje budućih generacija – zaključuju mještani Poznanovca.

 

 

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook