Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO&FOTO] RUŽIČASTI LISTOPAD: Iz SŠ Bedekovčina brojnim aktivnostima dali podršku oboljelima od raka i ukazali na važnost prevencije


Učenici i nastavnici Srednje škole Bedekovčina uključili su se nizom aktivnosti u nacionalni projekt ''Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad''.

Projekt je osmislila i provodi Udruga SVE za NJU, a organizira se u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Projekt se provodi u mjesecu listopadu s ciljem promicanja nacionalnih programa za rano otkrivanje raka dojke i poticanje žena na brigu o zdravlju, provođenje samopregleda i odazivanja na mamografiju.

Maligne bolesti jedan su od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj, a rak dojke najčešći je oblik zloćudne bolesti žena u Hrvatskoj. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke može se otkriti u ranom stadiju kada su šanse zaizlječenje i preživljavanje veće. Rak dojke najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina, ali može se javiti i kod mlađih žena.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke kada se diljem države provode aktivnosti usmjerene prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Zahvaljujući preventivnim programima, posljednjih pet godina u Hrvatskoj je prisutan pad mortaliteta od raka dojke za 25%.

Srednja škola Bedekovčina na razini škole provodi raličite aktivnosti posvećene  reproduktivnom zdravlju i podizanju svijesti o očuvanju zdravlja. U tu svrhu učenici petog razreda Medicinskog učilišta izradili su prezentaciju o očuvanju i zaštiti  reproduktivnog zdravlja i prevenciji raka dojke.

Prezentacija je namijenjena srednjoškolskom uzrastu i sadrži praktične savjete o zaštiti reproduktivnog zdravlja, važnosti ginekoloških pregledateupute o samopregledu dojki i kratke smjernice kako i gdje potražiti stručnu pomoć. Također, učenici su izradili informativni pano pod nazivom "Pinktober" s okvirom za fotografiranje i podsjetnikom: "Odvoji vrijeme za sebe".

U sklopu projekta 18. listopada snimljena je i zajednička fotografija učenika škole. Učenici su svojim tijelima formirali natpis „Mama, budi zdrava“, a svatko je u ruci držao ružičasti balon. Na taj način učenici su dali simboličnu podršku oboljelima i ukazali na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

 

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook