Prethodni članak
Sljedeći članak

Učenici OŠ Bedekovčina dobro znaju kako plastične vrećice loše utječu na okoliš

Ovog je četvrtka održana je završnica projekta Stara vještina za budućnost planeta učenika 3. a razreda i učiteljice Melite Ogrinšak iz OŠ Bedekovčina


Prošlog je četvrtka održana završnica projekta Stara vještina za budućnost planeta učenika 3. a razreda i učiteljice Melite Ogrinšak iz OŠ Bedekovčina. Cilj projekta bio je upoznati plastične vrećice i istražiti razloge njihova štetnog djelovanja na okoliš , naučiti staru vještinu pletenja košara koje mogu zamijeniti plastične vrećice, a dio su tradicije našeg zavičaja. Projekt je trajao od rujna 2019. do kraja siječnja 2020. Sve je počelo na satu Prirode i društva kada su učenici počeli učiti o zavičaju i o gospodarstvu i kvaliteti okoliša. Zaključili su da sve gospodarske djelatnosti i svaki pojedinac utječu na zdrav okoliš. Kako bi se zaštitila priroda i očuvao okoliš i oni kao aktivni i svjesni građani moraju na neki način pridonijeti tome svojim pravilnim ponašanjem. Učeći o velikim opasnostima za naš okoliš spomenuli su i opasnost prekomjerne uporabe plastičnih vrećica kojima za razgradnju treba jako puno vremena. Kao primjer nihovog doprinosa za očuvanje zdravog okoliša bez plastičnih vrećica učenici su se odlučili za projekt , u kojem ćemo problem prekomjerne uporabe plastičnih vrećica i nepoznavanja prirodnog proizvoda koji bi bio dobra zamjena za plastične vrećice bolje proučiti i istražiti. Kao rješenje nihovog problema našli su u spoznaji da trebaju upoznati staru vještinu pletenja košara i njome zamijeniti plastične vrećice. Košare su prirodni proizvod i dio su tradicije našeg zavičaja.

Tijekom ostvarenja projekta učenici su ostvarivali niz aktivnosti koje su povezivale sve predmete u nastavi. Upoznali smo staru vještinu izrade zagorkih štrukli u Zagorskoj hiži uz pomoć ljubaznih gospođa i gđe Ljiljane Kebet . U školu su došle i članice udruge Našenina gospođa Đurđa Mohač i Zlatica Kranjčec i upoznale djecu s narodnom nošnjom i vezom našeg zavičaja, a u školi se održala i radionica na kojoj su se učenici zajedno s roditeljima mogli naučiti kako plesti stare zagorske košare. Tome ih je podučavao gospodin Željko Jakuš . Sve što su naučili o plastičnim vrećicama prikazali su prezentacijom , a glumom i plesom dočarali su zavičaj . U razredu je bila izložba dječjih likovnih i literarnih radova te starog zagorskog veza i predmeta . Tu su se nalazile i reciklirane vrećice koje su učenici izradili , a preko slika i teksta ponovno su se mogli upoznati s opasnostima od prekomjerne uporabe plastičnih vrećica. - Zahvaljujem roditeljima i svim ostalim suradnicima na suradnji , koja nam je omogućila ostvarenje ovoga projekta - rekla je Ogrinšak.

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Stožer civilne zaštite donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka pa policijski službenici kontroliraju ulaske u gradove i na kontrolnim punktovima mogu nastati gužve....

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program