Prethodni članak
Sljedeći članak

Sedam metara visoka čeka u lovištu čekala je da nekog ozlijedi ili ubije

‘Da nisam primijetio što se dogodilo, moglo se svašta dogoditi jer da sam se popeo pao bih i čeka bi se srušila na mene. A mogla se srušiti i bez penjanja na bilo koga drugog nedužnog čovjeka i ubiti ga – u šoku je Juraj Mirt


Juraj Mirt iz Bedekovčine poznati je lovac. Kako i ne bi bio kad mu je to hobi kojim se bavi već punih 57 godina. Kako su mu životne prilike u životu dozvolile, uspio je dobiti koncesiju za lovište. Ono se prostire na 724 hektara i koncesija nije od jučer već je koncesionar gotovo 23 godine. - Imamo srne, zajčeke i još neke životinje, to čuvamo i hranimo. U lovačkom društvu 'Lisica' ima nas oko 25 lovaca – ispričao nam je Mirt. Kao i svi drugi lovci I oni na ovom lovištu imaju tzv. čeke. Postoje dvije visoke s krovom, svaka visoka sedam metara, i šest 'pričeki' odnosno čeki bez krova.

 

Šok kod obilaska čeki
Kad je jednu večer obilazio lovište i došao do jedne visoke čeke, oštro oko lovca odmah je primijetilo da nešto nije u redu. - U svih 57 godina lova to nisam doživio. Da nisam primijetio, moglo se svašta dogoditi jer da sam se popeo pao bih i čeka bi se srušila na mene. A mogla se srušiti i bez penjanja na bilo koga drugog nedužnog čovjeka i ubiti ga – objašnjava Juraj Mirt. Naime, poznato je da se i djeca rado uspinju na čeke zbog prekrasnog pogleda s visine. - Nisam bio kod te čeke tjedan dana do te večeri. Primijetio sam na visokoj čeki da je netko, od osam čvrstih šelni, odšarafio njih čak šest, odnosno pet, a šestu valjda nje mogao odvrnuti pa je tu šelnu prerezao – u šoku je Mirt.

 

 

Šelne drže cijelu konstrukciju


Naime, te šelne zapravo su čvrsti metalni oklopi koji, slično kao i kod električnih stupova, spajaju donji betonski dio s gornjim drvenim dijelu. Četiri su stupa i na svakoj po dvije čvrste šelne koje drže cijelu čeku, stupove, gornji natkriveni dio i stepenice po kojima se uspinje do vrha. Juraj Mirt je dugogodišnji bravar i za svoje čeke napravio je šelne po svim propisima i s najčvršćim metalom i najvećim i najsigurnijim vijcima. - Ne mogu vjerovati, da slučajno nisam naišao cijela čeka se mogla na nekog prevrnuti i ubiti ga – govori šokiran Juraj Mirt. U cijeloj priči ima i ideju tko je to baš njemu htio napakostiti, a nije razmišljao da je mogao stradati netko drugi.

 

Čeka je već nagnuta


Naime, od večeri kad je to primijetio, do jutra dok smo mi došli, čeka se već nagnula. Sada ga najviše muči kakav stroj nabaviti da bi je vratio na mjesto, a onda ponovno postaviti šelne. Pozvao je i policiju koja je, kako nam je rečeno, podnijela kaznenu prijavu zbog krađe. Naime, onako šokiran, kad su ga pitali kolika je šteta, nije se odmah snašao već je kazao da jedna šelna stoji između 200 i 300 kuna. Nije tu računao ni svoj rad, jer si to najbolje zna napraviti sam, niti stroj koji treba podići čeku i štošta drugo, već mu je bilo na pameti samo kako je netko mogao smrtno stradati. Kada je kasnije smireno razmislio šteta je najmanje 5000 kuna, ali njemu je to manje važno od strahote koja se mogla dogoditi.

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook

U većem dijelu zemlje vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama. Povremeni zastoji mogući su na cestama gdje traju radovi. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program