Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] POGLEDAJTE KAKO: U radionici u Bedekovčini izrađuju se snjegovići, dedeki mrazeki i gnomići od drva!


Iako nije Djed Mraz, Stjepan Mohač iz Bedekovčine u ovo predblagdansko vrijeme ima puno posla. U njegovoj se radioni vješto izrađuju snjegovići i djedi mrazeki od drva!

Sve jedan šareniji i simpatičniji od drugoga, djelo su ruku ovog samoukog majstora, koji je svoju kreativnost u izradi ovakvih igrački otkrio po odlasku u mirovinu.

Kućna radinost u mirovini

Iako je preko 40 godina radio svakodnevno stresan posao u banci, nije mogao, kaže Stjepan, sebe u mirovini zamisliti besposlenog, stoga se odlučio okušati u izradi igrački i suvenira od drva, za što je i registrirao kućnu radinost.

 – Moja žena nije vjerovala da ću se time baviti, jer nikad do tad nisam. No ja sam odlučio probati i na kraju uključio i nju. Ja odrađujem dio s obradom drva, a ona ukrašavanje. Imamo zajedničku zanimaciju, koja nas je 'digla', koja nas veseli, opušta i čini nam zadovoljstvo  - ispričao nam je Stjepan.

Svi su dijelovi napravljeni od drveta. – Krenuo sam od starih parketa koje imam, jer renoviramo kuću. Odlični su za manje dijelove, ruke noge, a od malo većih komada drva radim tijelo i glavu. Osnova za sve je tokarski stroj za modeliranje, imam u bušilicu i malu pilu, a od materijala su potrebni ljepilo, boje i tkanine za ukrašavanje – kaže Stjepan.

Koliko mu je potrebno vremena da bi napravio jednu figuru, kaže, ne zna točno. – Uglavnom radim 'serijski'. Napravim po nekoliko ruku ili nogu ili tijela, a onda sklapam, lijepim – dodao je.

Božićni asortiman

Nakon prvog zeca, koji je nastao prije godinu dana, svoj božićni asortiman sa snjegovićima, mrazekima, gnomićima i borićima, sada je predstavio i na nekoliko adventskim sajmova i događanja, u Bedekovčini, Stubičkim Toplicama i Krapini, a ove male simpatične drvene skulpturice moći ćete razgledati i, naravno, kupiti i na Adventu u Zaboku.  

Obzirom da se radi o unikatnim radovima, za koje je potrebno malo mašte i vješte ruke, Stjepan kaže kako je takvom ručnom rado izuzetno teško odrediti cijenu. – Zapravo smo tek krenuli, pa nam je to zanimacija, koja možda s vremenom postane i mali dodatak na kućni budžet. Ove godine, većinu ćemo zasigurno podijeliti prijateljima i rodbini – zaključio je.

Stoga, ako ste u potrazi za malim, prigodnim, ali unikatnim poklončićem za vaše najdraže, jedna ovakva figurica zasigurno može biti simpatičan poklon koji će nekoga razveseliti, ali i ukrasiti blagdanski ambijent.

 

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook