Prethodni članak
Sljedeći članak

Od ljudskih prava, 'krpanja' guma od bicikla, do 'šarafljenja' i bojanja klupa za park oko škole

Srednja škola Bedekovčina sudjeluje u projektu 'Budućnost počinje danas – jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica'. Školske koordinatorice ovog projekta su Tatjana Papst, Janja Roginić i Tajana Sedak Benčić


Srednja škola Bedekovčina se, kao partner, uključila u projekt 'Budućnost počinje danas – jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica' čiji je nositelj Mreža udruga Zagor, a financiran je od švicarsko - hrvatskog programa suradnje. U okviru projekta učenici su prošli edukacije i radionice iz tri područja: Ekologija i održivi razvoj, Društvena pravednost i aktivizam te Kreiranje održivih volonterskih programa.

 


Motivacija za volontiranje


U programu „Društvena pravednost i aktivizam provedene su četiri radionice na teme ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, društvene pravednosti i ekonomskog blagostanja, demokracije i održive javne politike, migracija i mirotvorstva. Nakon provedenih radionica učenici su stekli znanje koje žele dijeliti sa svojom bližom okolinom te su motivirani za volontiranje. Kao dio programa osmislili su i svoju volontersku akciju. Odlučili su urediti zajedničke prostore u školi kako bi bolje odgovarali njihovim potrebama i podigli kvalitetu života u školi za sve učenike. Volonteri iz ovog programa obojili su i pripremili daske za zamjenu na već postojećim klupama kod sportske dvorane.

 


Od klimatskih promjena do izrade solarnih kolektora


U programu „Ekologija i održivi razvoj“ obrađene su teme održivog transporta, gospodarenja otpadom, klimatske promjene i energetika. Tijekom održavanja ovih radionica učenici su vježbali razvrstavanje otpada i izradu kućnog kompostera, raspravljali o utjecaju raznih vrsta transporta na okoliš i emisiju stakleničkih plinova te mijenjali i ‘krpali’ gume na biciklu, kroz kviz saznali kako nam se mijenja klima te kako mi tome doprinosimo i izradili dva solarna kolektora koji se mogu koristiti.

 


Osmislili prekrasnu volontersku akciju


Program „Kreiranje održivih volonterskih programa“ s četiri radionice o volontiranju, načinima i mogućnostima, predrasudama i stereotipima u vezi volontiranja te osmišljavanju i tijeku volonterske akcije, pripremio je učenike za organizaciju jedne takve akcije. Volonteri su se odlučili za uređenje parka kod škole, iza skulpture akademskog slikara Krešimira Roda – Učenici.

 

 

Akcija se odvijala u nekoliko faza. U prvoj fazi volonteri su montirali i spajali klupe koje su kupljene sredstvima projekta. U drugoj fazi su sadili biljku zvanu 'roza lozica' na ogradu uz koju će klupe biti postavljene. Nakon izrade šablona za natpise, slijedila je faza izrade natpisa na klupama – skraćenica naziva škole i lijepe poruke namijenjene učenicima, mještanima i prolaznicima –SŠB i Najljepše je SŠB doba. Sada predstoji faza izrade postolja za klupe kako bi bile čvrsto postavljene u parku i sama postava klupa u park za svečano otvorenje. Volonteri su ovom akcijom pokazali da se škola uklapa u lokalnu zajednicu i svojim angažmanom može učiniti nešto lijepo i korisno kako za učenike, tako i za mještane. Posebno se mislilo na starije osobe koje žele boraviti na svježem zraku, a trebaju mirno mjesto u zelenilu, bez buke. Školske koordinatorice ovog projekta su: Tatjana Papst, Janja Roginić, Tajana Sedak Benčić.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Bedekovčina"

Facebook

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zbog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno za dostavna vozila i v...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program